Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Onze ecologische, duurzame & vegan stoffen

 

De mooiste milieuvriendelijke stoffen

 

Stof tot nadenken: weet jij van welke materialen jouw duurzame kleding is gemaakt? En hoe verzorg je bijvoorbeeld Tencel, hennep of ramie? We zetten de meest duurzame stoffen voor je op een rijtje: hennep, biologisch katoen, bamboe, ramie, Tencel/lyocell, modal, Ecovero en biologisch linnen.


Hennep

Stof gemaakt van hennep is zeer milieuvriendelijk. Met name doordat de organische vezels 100% recyclebaar/composteerbaar zijn. Maar ook het productieproces van hennepvezels is zeer duurzaam, zeker vergeleken met andere textielsoorten.

Naast het draagcomfort van hennepkleding zorgt deze bewonderenswaardige plant voor een ecologisch evenwicht. De plant heeft geen pesticiden nodig en maakt het verdichte grond met zijn diepe wortels los. Daarbij is het waterverbruik van een hennepgewas beduidend minder in vergelijking met katoen, zo’n 5x minder. Vaak is af en toe wat regen al voldoende, er is nauwelijks tot geen irrigatie nodig.

Wat is hennep? Een hennepplant groeit razendsnel en produceert meer vezelopbrengst per hectare dan welke andere plant dan ook. Tot wel 250% (!!) meer vezels dan katoen met dezelfde hoeveelheid land. Bovendien put hennep de grond niet uit. De planten laten hun bladeren achter waardoor de grond vruchtbaar blijft en het vochtgehalte op peil blijft.

Daarnaast heeft hennep van nature antibacteriële eigenschappen, en een UV-werende werking. Kleding van hennep neemt snel water op en geeft het ook weer snel af aan de lucht, wat op warme dagen zorgt voor een hoog comfort.

 

Lees hier verder


Biologisch katoen

Katoen is een natuurlijke plantaardige stof. De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest, insecticide en pesticiden (tegen plagen, ziekten en onkruid). Een ecologische oplossing hiervoor is biologisch katoen. Hiervoor worden geen chemische middelen gebruikt en de stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige en onschadelijk stoffen gekleurd. Het afvalwater van bio katoen is minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen.

 

Ook is biologisch katoen gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Er zijn veel boeren en hun families ziek geworden doordat zij bij de teelt van gewone katoen werden blootgesteld aan de pesticiden en insecticiden. De gevaarlijke stoffen in het afvalwater komen terecht in het drinkwater van de dorpen van de boeren en arbeiders.

 

Lees hier verder


Bamboe

Bamboevezels zijn ultra zacht, waardoor het dragen van bamboekleding echt enorm comfortabel is. Voor degene die het ooit gedragen hebben zullen dit beamen. Als je het eenmaal hebt gevoeld, wil je niet anders meer. Bamboe is een duurzame stof en kleding gemaakt van bamboe heeft een aantal unieke eigenschappen. Bamboestof ademt goed en voelt dus zeer zacht aan. De stof is sterk, rekbaar en vocht absorberend. Bamboe is antibacterieel waardoor je minder snel nare zweetluchtjes krijgt dan bijvoorbeeld bij synthetische stoffen. Vooral de zachtheid maakt het een gewilde stof voor kledingstukken die je dicht op je huid draagt, zoals ondergoed, nachtkleding, t-shirts en jurkjes.

Bamboe is een ecologische superplant: de bamboeplant groeit razendsnel, is bijzonder sterk en kan efficiënt geoogst worden. Er is minder landbouwgrond nodig en dat voorkomt ontbossing en geeft bijvoorbeeld ruimte voor het verbouwen van voedsel. Nog een voordeel: de bamboevezel is natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar (composteerbaar).

 

Lees hier verder


Ramie

Ramie ('Boehmeria nivea', Chinees gras of Chinese nettle, ook wel Ramee of Rameh genoemd) is een van nature in oostelijk Azië voorkomende plant uit de brandnetelfamilie. Ramie wordt vooral in China geproduceerd waardoor de textiel gemaakt van de vezels van de ramie ook wel Chinees linnen wordt genoemd. Boehmeria nivea is een meerjarige plant en wordt doorgaans 1 tot 2,5 meter hoog. De bladeren zijn hartvormig en aan de onderzijde wit tot zilverkleurig. De haartjes op de onderzijde prikken niet, zoals ze bij andere brandnetelsoorten wel doen.

 

De plant wordt kort voor de bloei geoogst, of als de bloei net is begonnen. Bloei is het signaal van de plant dat het maximale hoeveelheid cellulose is behaald en niet verder groeit.

 

Uit de stengel van de plant worden al meer dan 6000 jaar vezels gewonnen die gebruikt worden voor de productie van onder meer draad en touw, visnetten, papier en grove textielwaren als tafellakens, beddengoed en gordijnen (graslinnen). Naast Boehmeria nivea werd ook de plant Boehmeria tenecissima gebruikt om ramie van te maken.

 

Lees hier verder


Tencel 

Kleding gemaakt van Tencel™ is heerlijk zachte en heeft een luxe uitstraling. Het is natuurlijk en geheel biologisch afbreekbaar. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken. Het is een sterke stof die lang fris blijft doordat bacteriën nauwelijks de kans krijgen zich in de stof te hechten. Tencel™ en lyocell zijn trouwens dezelfde stof, alleen is Tencel™ de merknaam van de lyocell stof die gemaakt wordt door de firma Lenzing. Het TM symbool achter de naam Tencel staat voor “trademark”, maar dit symbool mag je ook weglaten. De firma Lenzing gebruikt het overigens zelf wel altijd.

Tencel™ is een zijdeachtige stof die zacht en licht aanvoelt. Het geheime ingrediënt is cellulose. Cellulose zit in bomen en planten en is een bestanddeel die de basis vormt voor stoffen als viscose (rayon), modal en lyocell (Tencel). De cellulose voor lyocell komt voornamelijk van de eucalyptusboom. 

 

Houtpulp van de eucalyptusboom is een 100% natuurlijke grondstof. Om er een zachte, draagbare stof van te maken wordt het hout gekookt tot pulp.

 

Lees hier verder


Modal

Modal is een luxe, zijdeachtige stof en wordt ook wel kunstzijde genoemd. De grondstof is cellulose uit hout van beukenbomen. Dit beukenhout komt uit duurzaam beheerde bossen en is zodoende een ecologische en natuurlijke basis voor de modal stoffen. Hierdoor is het ook volledig biologisch afbreekbaar (composteerbaar).

Modal is een halfsynthetische stof, net als viscose en lyocell. Modal kleding ademt goed, het voelt koel aan in de zomer en warm in de winter. Modal stof absorbeert vocht en voert dit makkelijk af, en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed. 

 

Modal valt mooi en voelt aangenaam, zacht en erg comfortabel aan. Modal is gemaakt om goed geverfd te kunnen worden en geeft zodoende kleurrijke kledingstukken. Het verven van modal is een stuk makkelijker, en daarmee duurzamer, dan katoen. Modal lijkt op katoen, maar heeft als grote voordeel dat het amper krimpt. 

 

Lees hier verder


Ecovero

De firma lenzing heeft de perfecte duurzame viscose gemaakt: EcoVero. De luxe stof voelt zacht aan, is luchtig en heeft een hoog draagcomfort. EcoVero valt mooi soepel en is ademend. EcoVero is ideaal voor in een duurzame kledingkast en geeft jou de zekerheid dat jouw mode keuze op en top eco friendly is. 

EcoVero stoffen zijn gecertificeerd met het internationaal erkende EU Ecolabel. Tijdens het productieproces van Lenzing™ EcoVero™ wordt de helft minder water gebruikt en ook de CO2 uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen worden gehalveerd. Natuurlijke kleding gemaakt van EcoVero is biologisch afbreekbaar.

 

De vooruitstrevende en innovatieve firma Lenzing deze nieuwe generatie viscose op de markt gebracht. 

 

Lees hier verder


Biologisch linnen

Biologisch linnen is een natuurlijke stof die wordt gemaakt van de vlas plant. Tijdens het verbouwen en de verwerking worden er geen schadelijke stoffen gebruikt. Biologisch linnen absorbeert vocht, ventileert en is antibacterieel. Een ideale stof om kleding van te maken.

Het is dan ook een oeroude stof die al sinds zesduizend jaar voor Christus gebruikt wordt, en vroeger het voornaamste textiel in Nederland was. Van kleding tot beddengoed, van theedoeken tot de tafelkleden en gordijnen. Allemaal waren ze van linnen gemaakt. Daar komt ook de term ‘linnenkast’ vandaan.

 

Linnen wordt gemaakt van de vezels uit de stengel van de vlasplant. Tijdens de bloeiperiode in de maand juni kleurt het vlas prachtig wit, lila of blauw. Helaas kan je maar kort genieten van dit mooie zicht want elk bloemetje bloeit slechts één dag. 

 

Lees hier verder