Gratis verzending in NL & BE

Econyl®

Gerecyclde oude visnetten uit de oceaan

Van achtergelaten visnetten uit de oceaan en oude vloerbedekkingen tot een luxe nieuwe bikini. De firma Aquafil laat zien hoe je van afval een nieuwe grondstof maakt, dankzij het unieke productieproces van ECONYL®. ECONYL® is een ecologische stof, en in vele opzichten een wereldverbeteraar. Een luxe stof voor duurzame zwemkleding en sportkleding.

 

Econyl is de merknaam (ECONYL®) van een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt door het Italiaanse bedrijf Aquafil. De naam is een samenvoeging van eco en nylon en de stof is dan ook een duurzame vervanger voor nylon.

New Angels duurzame kleding, gemaakt van econyl. Econyl is een duurzame stof gemaakt van afval: oude visnetten uit de oceaan. Van visnet tot bikini. New Angels maakt mooie zwemkleding gemaakt van Econyl. Aquafil maakt Econyl in Italie, koop econyl, wat is
New Angels maakt duurzame zwemkleding van Econyl. Wat is econyl: econyl is gemaakt van oude visnetten uit de oceaan. van afval tot luxe nieuwe stof. Econyl zwemkleding wordt gemaakt in Nederland. Wat is duurzame zwemkleding. Bikini gemaakt van Econyl. bad

Econyl garen

Econyl geregenereerd nylon is een product dat in 2011 is geïntroduceerd door Aquafil. Het is volledig gemaakt van oceaan- en stortafval, zoals industrieel plastic, textielresten van kledingfabrikanten, oude tapijten en "spooknetten".

econyl stof kopen

New Angels koopt de mooiste ECONYL® stoffen in bij een ECONYL® gekwalificeerde leverancier. 

De woorden ‘recyclen’ en ‘circulaire economie’ zijn hot topic in de duurzame mode en Econyl stof past perfect in dit gesprek. Het is gerecycled Nylon en deze stof deelt het podium met andere duurzame stoffen, zoals Tencel en past zeker ook in jouw duurzame garderobe. Wat is Econyl stof en waarom wil jij jouw nieuwe bikini van dit materiaal kopen?

 

Terug naar het begin: wat is Nylon stof?

Nylon werd in 1939 geïntroduceerd in de alom geliefde vorm van: panties. Synthetische stoffen zoals Nylon werden destijds razend populair, omdat er daarvoor voornamelijk katoen en wol becschikbaar was. Je kunt je wel voorstellen dat ontwerpers van bijvoorbeeld zwemkleding allerlei nieuwe mogelijkheden kregen door Nylon.

Nylon = plastic

Nylon stof is gemaakt van petroleum (aardolie) en dat is een vorm van plastic. Dit soort ‘plastic vezels’ in kleding worden niet afgebroken door de natuur en blijven dus altijd bestaan. Een kledingstuk van Nylon stof, zoals bijvoorbeeld een bikini, moet worden verbrand om er op aarde ooit vanaf te komen. Volgens de krant The Guardian is Nylon 10% van al het afval in de oceaan en daarmee is Nylon stof dus een groot probleem voor het milieu geworden.

Van visnet naar kleding

Wat is Econyl stof precies?

Er is goed nieuws, want Nylon kan tegenwoordig worden gerecycled. Dat is waar Econyl stof komt kijken. Econyl stof is een merk voor gerecycled Nylon. De stofproducent Aquafil heeft een machine ontworpen waarmee de meeste soorten Nylon kunnen worden gerecycled in nieuw garen. Van visnetten tot bikini’s tot panties; alles kan worden gerecycled.

The details

Deze Econyl draden worden weer verwerkt in nieuwe kledingstukken en daarmee is de cirkel rond. Er hoeft geen aardolie meer te worden gewonnen voor jouw kleding, omdat er wordt gewerkt met het afval van vorige gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld wat is verzameld uit de oceaan. Recyclen in fashion is echt de way-to-go voor de toekomst. Econyl stof of ander gerecycled Nylon materiaal zijn daarom een perfecte keuze voor jou als liefhebber van mode en duurzaamheid.

 

Econyl

Ook het gebruik van nylon heeft impact op het milieu. Nylon is namelijk een plastic en laat bij het wassen microplastics vrij.

Voorbeeld? Nylon wordt veel gebruikt om visnetten van te maken en helaas worden veel visnetten achtergelaten in de oceaan (46 proceng van al het plastic in de oceaan komt van visuitrusting); veel vissen, schildpadden en dolfijnen kunnen hun ontmoeting met zo’n net helaas niet meer navertellen.

Het productieproces van econyl

Terug naar econyl. Econyl wordt gemaakt van gerecycled nylon. De nylon wordt deels gehaald uit oude tapijten, maar een groot deel is afkomstig van oceaan afval. Onder andere de eerder genoemde achtergelaten visnetten, die door een team vrijwilligers van non-profit Healthy Seas uit de zee worden gevist.

Ook interessant: Op deze manieren kun je je beautyroutine verduurzamen

Econyl lost zo niet alleen het probleem van het intensieve productieproces van nylon op, maar zorgt er ook voor dat steeds minder dieren hun einde vinden in een achtergelaten visnet. Het verzamelde nylon wordt vervolgens door een intensief zuiveringsproces teruggebracht naar de oorspronkelijke zuiverheid, waarna hier stoffen en materialen van worden gemaakt. Het positieve aan econyl is dus ook dat het oneindig te recyclen is, zolang het niet wordt gemengd met andere materialen.

New Angels eco fashion, New angels duurzame kleding, Bamboe stof, bamboe stof duurzaam, bamboe stof eigenschappen, bamboe stof kopen, bamboe katoen, bamboe plant, bamboetextiel, bamboestof, bamboeshirt, new angels bamboe kleding

Econyl recycling proces

Waarom is er nu pas gerecycled Nylon, zoals Econyl?

Kort gezegd: Nylon is niet eenvoudig te recyclen. Econyl stof is bijvoorbeeld pas in 2007 uitgevonden en het kledingmerk Patagonia heeft er 15 jaar over gedaan om een technologie te ontwikkelen waardoor Nylon kon worden gerecycled. De redenen kort op een rijtje:

 • De kosten
  Nylon recyclen is duur(der) en nieuwe plastic materialen zijn goedkoop. Bedrijven hebben er dus heel lang voor gekozen om niet te investeren in onderzoek naar recycling van Nylon.
 • Schoon & veilig
  Bij het recyclen kan Nylon alleen worden gesmolten op een lage temperatuur, waardoor bacteriën overleven. Stel, je recycled een visnet welke jaren door de zee is gegaan, dan is het niet makkelijk om deze stof weer schoon te maken. Het is natuurlijk wel een vereiste dat gerecycled Nylon schoon en veilig is.

 

ECONYL STOF KOPEN

De voordelen van Econyl

 

  De voordelen van Econyl voor jou

  Dit is waarom Econyl stof of ander gerecycled Nylon perfect past in jouw duurzame garderobe:

  • Het is exact hetzelfde als conventioneel Nylon.
   Het allergrootste voordeel van Econyl is dat jij er als koper geen verschil van ziet. Het is de stof die je al jaren kent. Van panty tot zwemkleding; de eigenschappen van de stof zijn exact hetzelfde.
  • Je support de circulaire economie.
   Het moge duidelijk zijn: gerecycled Nylon is sowieso beter vergeleken met stoffen welke opnieuw uit de aarde worden gehaald. Je draagt door het kopen van Econyl stof bij aan de circulaire economie.
  • De kwaliteit is erg goed.
   Ben je een fanatieke of professionele sporter? Ook high-performance sport- en , zwemkleding kan worden gemaakt van Econyl stof. Je doet geen concessies op de kwaliteit.
  • Je stemt voor duurzame stoffen. 
   Door kleding van gerecyclede materialen te kopen, ondersteun je de merken die willen investeren in onderzoek en ontwikkeling. Elke euro die je besteedt aan kleding is eigenlijk een stem voor of tegen duurzaamheid.

   

  Zitten er ook nadelen aan Econyl stof?

  Wees je van het volgende bewust: er zit een verschil tussen chemisch recycled Nylon en machinaal gerecycled Nylon. Econyl is een vorm van chemisch gerecycled nylon.

  De onafhankelijke organisatie Made-By beoordeelt Econyl stof met een B in de ‘environmental benchmark for fibers’. Dat is dezelfde score als Tencel en organic cotton en dus echt een grote stap in de goede richting. De naam zegt het alleen al, bij Econyl worden chemicaliën gebruikt om Nylon weer te versmelten tot nieuw garen. Machinaal gerecycled Nylon heeft pas echt de A klasse voor een duurzame stof, maar dit is nog weinig beschikbaar.

  Microplastic

  Ondanks dat er een ontzettend grote stap is gezet om een stof als Nylon te recyclen, moeten we ook bekennen dat het nog steeds een stof is met plastic als basis. Bij het wassen van kleding komen er microvezels los welke met het water worden weggespoeld.

  Wanneer het Econyl betreft, zijn dit dus vezels met een plastic basis en deze kunnen niet worden afgebroken door de natuur. Het is en blijft dus plastic. Initiatieven zoals de Guppyfriend  bieden wel een uitkomst, daarmee vang je dit soort vezels namelijk weer op met het wassen.

   

   

   

  Is het vrijkomen van ‘microfibres’ tijdens het wassen van Econyl niet ook een groot nadeel van deze stof? Het blijft plastic, recycled of niet. Lijkt me goed om dit erbij te zetten!

  Heel goed punt Gabi, er komen inderdaad ook microvezels vrij bij het wassen van de stof Econyl. Deze vezels – met als basis plastic – komen in het ecosysteem via het water. Hierboven staat een alternatief om dit weer tegen te gaan. Bedankt voor de feedback en het meedenken, dat waardeer ik enorm!

  Econyl fabric, econyl stof kopen, econyl, econyl kopen, how is econyl made, econyl Wikipedia, econyl Portugal, econyl fishing nets, Aquafil, econyl bikini, econyl badpak, econyl zwemkleding, econyl sportkleding.

  Econyl, Econyl stof kopen, econyl garen, econyl fabric supplier, ECONYL®, econyl precess, econyl epd, econyl polyamide, econyl nylon, econyl Aquafil. ECONYL® regenerated nylon. Nylon waste, otherwise polluting the Earth, is transformed into ECONYL® regenerated nylon. It's exactly the same as brand new nylon and can be recycled.