Gratis verzending in NL & BE

Kleding gemaakt van hennep

Het gebruik van hennep voor kleding gaat duizenden jaren terug. En toch weten niet veel mensen hiervan. Hennep wordt vaak verward met marihuana, maar nee, van hennepkleding word je niet high ;) Hennep verdient juist een ereplaats in de lijst van duurzame materialen voor textiel. Hennep heeft heel veel voordelen, zowel voor jou als voor het milieu. De biologische stof is sterk en gaat lang mee, en als plant is de hennepplant een soort wonderplant die we graag in ons ecosysteem willen. 

De voordelen van hennep kleding

Stof gemaakt van hennep voelt heerlijk aan. Hoe vaker je het draagt en wast, hoe zachter de stof aanvoelt. Het is een sterke stof die jaren meegaat want hennep is wel vier keer sterker dan katoen. Hennep heeft een lange en sterke vezelstructuur wat de stof zo sterk maakt. Kleding gemaakt van hennep kan je daarom zo vaak wassen als je wilt en omdat het nauwelijks kreukt hoeft het niet per se gestreken te worden. Je hebt ook stugge (geweven) hennep stof, deze dikkere stof kan wel kreuken en voelt ruwer aan, deze stof word gebruikt voor bijvoorbeeld stevige (boodschappen-) tassen of zeildoek.

 

Hennepstof neemt de kleurstof bij de productie snel op waardoor er geen chemische kleurstoffen gebruikt hoeven te worden. Het behoudt zijn kleur goed.

 

Daarnaast is textiel gemaakt van hennep van nature antibacterieel. Je hebt daarom niet snel last van nare geurtjes die in de kleding trekken. Stof van hennep neemt vocht snel op, droogt snel en de stof ademt goed. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. Textiel van hennep heeft de bijzondere eigenschap dat het UV stralen tegenhoudt.

Dit zijn stuk voor stuk fantastische eigenschappen voor kleding.

Hennep stof, hennep materiaal, hennep planten, hennep toepassingen, vezelhennep roken, hennep, wiet, vezelhennep zaaien, wat is hennep, industriële hennep, Hennepvezel, Hennep olie, Hennep kleding, hennep kleding heren, hennep kleding dames hennep kleding

De ecologische voordelen van hennep stof

New Angels Eco Fashion | Duurzame kleding Hennep stof, hennep materiaal, hennep planten, hennep toepassingen, vezelhennep roken, hennep, wiet, vezelhennep zaaien, wat is hennep, industriële hennep, Hennepvezel, Hennep olie, Hennep kleding, hennep kleding

Hennep heeft niet alleen allerlei praktische voordelen voor de drager van het kledingstuk, het is ook erg milieuvriendelijk. Zo is er bij de productie van hennep veel minder water nodig dan bij de productie van katoen, af en toe een regenbui is voldoende.

 

Hennep groeit dicht bij elkaar en de planten worden tot wel vier meter hoog in een paar maanden tijd. Daarnaast kan hennep meerdere keren per jaar worden geoogst, waardoor er meer kan worden geproduceerd. De plant produceert per vierkante meter dan ook heel veel bruikbare vezels.

 

Omdat de hennep plant erg sterk is zijn er bij de teelt nauwelijks of geen pesticiden of onkruidverdelgers nodig. Dat maakt het ook goed mogelijk om volledig biologische hennep te telen.

Hennep neemt weinig voedingstoffen op uit de grond, waardoor de grond niet wordt uitgeput. De wortels zijn erg lang en sterk en houden zo erosie tegen. Na de teelt blijven de wortels in de aarde achter zodat de grond rijk blijft aan voedingsstoffen. De hennep wordt met de hand geplukt, wat milieuvriendelijk is maar ook voor werk zorgt.

Het verschil tussen hennep en marihuana

Hennep wordt vaak verward met marihuana, wiet. Dat is ook niet zo gek, want beide komen van dezelfde cannabis familie. Bovendien lijken de planten onwijs op elkaar. Maar terwijl de telers van marihuana graag een hoge THC waarde willen, willen de telers van hennep graag een zo laag mogelijke THC waarde. THC is de stof waar je stoned of high van wordt. Hennep heeft van zichzelf een heel laag percentage THC, als je het zou roken zou je er niets van voelen. Daarom kan hennep in verschillende landen zonder problemen verbouwd worden terwijl marihuana teelt strikt verboden is. In sommige landen is álle cannabis verboden, ook hennep. Zelfs de invoer van henneptextiel kan verboden zijn, zoals in Turkije.

Hennep is de stof van de toekomst

Hennep wordt door velen beschouwd als de meest ecologische textielvezel. Geen wonder want hennep wordt milieuvriendelijk geteeld, heeft weinig water nodig, en is volledig composteerbaar. Hennep is zeer geschikt om kleding van te maken. Echt een stof van de toekomst.

 

New Angels werkt met Chinese hennep, 100% pure hennep. De luxe variant dus. Overigens heeft deze hennepstof geen bio-certificaat. De achterliggende logica is dat hennep gemakkelijk biologisch is te telen. Dus waarom dan nog certificeren? Dat zou de toch al dure hennepproducten nóg duurder maken. Dat is niet in het belang van de consument, maar ook niet van de hennepverbouwers.

Met hennepplanten de grond gifvrij te maken??

De hennepplant wordt ingezet als een ‘schoonmaak gewas’. In Chernobyl is de plant ingezet om de nucleaire vervuiling in de grond op te ruimen (radioactieve strontium en cesium) en nu wordt de hennepplant volop gebruikt door Italiaanse boeren in Taranto, die met vervuilde grond kampen door een naburige fabriek.

Het proces dat hennep zwaar vervuilde grond weer schoon kan maken heet officieel phytoremediation. Sommige planten zijn namelijk goed in staat om chemicaliën en toxische metalen in de aarde op te ruimen, zonder dat daarvoor nog het afgraven van de bovenste grondlaag nodig is. Letterlijk betekent phyto ‘plant’ en remediation ‘het herstellen van de balans’.

Hennep kleding van 100% hennep

New Angels heef het perfecte hennep shirt voor dames, gemaakt van 100% hennep en fair made. Deze hennep top is off shoulder en valt heel soepel en luchtig.

Hennep shirts van New Angels - NU IN DE AANBIEDING met 50% korting 

Nog een paar leuke hennep feitjes

Het hennepzaad is eetbaar en voedzaam en gezond voor mens en dier. Ook hennepolie wordt uit het zaad geperst, voor diverse doeleinden (als voeding of bijvoorbeeld in de cosmetica)

Hennep wordt gebruikt als bouwmateriaal, geneeskunde medicinaal gebruik in de vorm van cannabis, als drugs zoals Marihuana / wiet (van de gedroogde bloemen) en hasj (van de hars van de cannabisplant), als natuurlijke onkruidverdelger door zijn snelle groei en erosiebestrijding dankzij z’n wortelstructuur, en van de vezels wordt van oudsher touw en textiel gemaakt.

Tot de Tweede Wereldoorlog was hennep een belangrijke vezel voor het vervaardigen van kleding naast of in de plaats van linnen en katoen. China verbouwt de plant al meer dan 6000 jaar en nog steeds komt de meeste hennep daar vandaan. Dit gebeurt voornamelijk door kleine familiebedrijven. Er wordt wereldwijd steeds meer geëxperimenteerd met hennep voor textiel. De stof heeft zoveel voordelen dat het een hele goeie ontwikkeling is dat het weer steeds vaker wordt toegepast.

De voordelen van hennepstof kort samengevat: weinig waterverbruik en geen pesticiden en chemicaliën nodig bij het verbouwen van de hennepplant, door de snelle groei zijn er meerdere oogsten per jaar mogelijk en bovendien is de hennepplant bodemverbeterend. Hennepkleding is biologisch, sterk, antibacterieel en wordt steeds zachter naar mate je het vaker wast.

Zo al met al een hele bijzondere stof. De hennepplant heeft vele toepassingen. Wij zijn fan van de mooie hennep stoffen en kleding! Jij ook? Wat is jouw persoonlijke ervaring met hennepkleding?

 

Veel liefs,

Ingrid

New Angels Eco Fashion | Hennep stof, hennep materiaal, hennep planten, hennep toepassingen, vezelhennep roken, hennep, wiet, vezelhennep zaaien, wat is hennep, industriële hennep, Hennepvezel, Hennep olie, Hennep kleding, hennep kleding heren, hennep kle

Opruiming van de wintercollectie:


Reactie plaatsen

Reacties

A. de Vries
een maand geleden

Ik wist helemaal niet dat dit bestond! Kleding van hennep. Klinkt goed allemaal, ik ga er eens wat meer op letten. Goed beschreven, heel duidelijk zo.