Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Ramie - natuurlijk & biologisch Chinees linnen

Ramie is een heerlijke natuurlijke stof. Een linnenachtige stof die onder de cellulosevezels valt, oftwel de natuurlijke plantenvezels. Gemaakt van de bast van de Chinese brandnetel. Ramie is een eco vriendelijke stof die zeer duurzaam is in vergelijking met katoen of kunstmatige (synthetische) vezels. De plant is van nature schimmelwerend en heeft weinig last van insecten waardoor pesticiden en chemicaliën niet nodig zijn. Zodoende is het een milieuvriendelijk en ecolisch gewas. 

 

Ramie is ook bekend onder de naam ramee, chinees linnen, Chinees graslinnen en Rhae.

Wat is ramie stof?

De plantaardige ramievezel is bekend om zijn lengte en sterkte. Ramie vezels zijn zachter en witter dan linnen. De organische vezel heeft een grote geschiedenis in gebruik voor textiel en (industriële) producten zoals touw, visnetten en papier.

 

De stengels leveren een duurzame, puur witte, glanzende vezel op. De langste en sterkste van alle bekende plantenvezels, naar verluidt tot acht keer sterker dan katoen. Het kan snel vocht opnemen en afgeven, waardoor het zeer geschikt is voor (zomer)kleding. Echter is het lastig de kleverige gom die de vezel omringt te verwijderen, dat maakt dat het bij een kleinschalige vezelproductie blijft. Het kreukelt wel, maar niet zo snel als linnen.

 

Chinese telers van traditionele vezelgewassen zoals ramie en hennep verwerken de stof bijna volledig met de hand. De prijs van de stof zit dus voornamelijk in de arbeidskosten. Dit maakt ramie iets duurder dan linnen.

 

Ramiestof is van zichzelf niet veerkrachtig of rekbaar, maar heeft een groot voordeel: het is sterk en het krimpt niet. Daardoor is het niet alleen geschikt voor jurken, broeken en jassen, maar ook voor tassen en andere accessoires zoals haarstrikken of een sjaal.

linne, ramie, ramie stof, ramie fabric, ramie stof kopen, ramee, ramee stof, wat is stof van ramee, wat is stof van ramie, 100% ramie, 100% ramee, ramie kreukt, ramee kreukt, wat is ramie linnen, duurzame mode, New Angels eco fashion, sustainable fashion,

100% ramie, natuurlijk en biologisch

New Angels gebruikt 100% ramie. Het is dus niet gemengd met een ander soort vezel, het is puur ramie. New Angels heeft gekozen voor een gewoven stof met een matte, stonewashed afwerking. Het voordeel van 100% ramiestof is dat het wat warmer gewassen en gestreken kan worden, zonder dat het krimpt of zijn vorm verliest. 

ramie, Boehmeria nivea, ramie stof, ramie fabric, ramie stof kopen, ramee, ramee stof, wat is stof van ramee, wat is stof van ramie, 100% ramie, 100% ramee, ramie kreukt, ramee kreukt, wat is ramie linnen, duurzame mode, New Angels eco fashion, sustainabl

Boehmeria nivea

Ramie (Boehmeria nivea) oftewel Chinees gras is een vezelproducerende plant van oorsprong uit India en Zuidoost-Azië, waarvan het natuurlijke verspreidingsgebied zich uitstrekt van de uitlopers van de Himalaya, via Myanmar (Birma), tot Cambodja, Vietnam en China. Het is een struik bestaande uit slanke, rechtopstaande, onvertakte stengels tot 2,5 m hoog. De plant is familie van de brandnetel, maar dan zonder de prikkende bladeren.

 

Boehmeria nivea is de meest voorkomende plantensoort waar de ramie garen van wordt gesponnen, en dit wordt gemaakt van de stengels van de plant, dus niet het blad.

Witte en groene ramie

Er zijn 2 soorten ramie: witte ramie en groene ramie.

 

Witte ramie is de meest voorkomende ramie stof, gemaakt van Chinees gras, de Boehmeria nivea. De bladeren zijn hartvormig en de onderkant is wit en heeft kleine haartjes waardoor het er zilverkleurig uit ziet. Deze haartjes, in tegenstelling tot andere brandnetels, prikken niet. Witte ramie is van nature wit, dus hoeft niet gebleekt te worden.

 

Groene ramie is de tweede soort ramie, ook wel Rhea genoemd. Deze soort komt oorspronkelijk uit Malay Peninsula, Zuidoost-Azië. De bladeren zijn smaller en groen aan de onderkant. Deze plant groeit beter in de tropen.

New Angels duurzame kleding, een modemerk uit Nederland ontworpen en geproduceerd  in nederland, door eigenaresse Ingrid de Haan. Ramie duurzame stof, ramee biologische stof, ramie is een natuurlijke stof voor  kleding, ramie mode, ramie kleding, ramee mo

Ramie vezels en cellulose

Ramie is een natuurlijke plantenvezel (cellulose). Wat is cellulose? Cellulose is een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Een cellulosevezel is een vezel die eigen is aan bijna alle planten, maar vooral geassocieerd wordt met bomen. Hout bestaat voornamelijk uit cellulose. Cellulose heeft als kenmerk vochtig te absorberen zonder dat daardoor haar eigenschappen snel veranderen. Dit maakt de vezels uiterste geschikt voor kleding. 

Het productie proces: zo maak je stof van een ramie plant

De ramie plant groeit snel. Vlak voor de bloei is het beste moment om te oogsten, want dan levert de plant de meeste vezels. De vezels bevinden zich rondom de kern van de stengel. De plant wordt geoogste door de stengels af te snijden vlak boven de zijwortels.

 

Daarna kan de schors worden gestript. De bast van de stengels wordt verwijderd als de plant nog vers is. Dit gebeurt meestal ter plaatse, want als de plant eenmaal is opgedroogd wordt het ontschorsen lastiger. Vervolgens worden de linten schors zo snel als mogelijk gedroogd, om te voorkomen dat er bacteriën of schimmelen in komt. 

 

Nadat de ramie linten zijn gedroogd, volgt het roten en keren. Roten is het blootstellen van de vlasstengels aan water, zodat de vezels vrijkomen die kunnen worden gebruikt voor de productie van de ramie. Vroeger gebeurde het roten in rivieren, tegenwoordig wordt gekozen voor een meer ecologisch verantwoorde manier om te roten: door de ramie uit te spreiden over een veld, waar het ook vochtig wordt door blootstelling aan regen.

ramie ramee, verschil ramie en linnen, ramie stof, voordelen van ramie, chinees linnen, brandnetel stof, ramie stof, ramee stof,kleding van ramie, ramie kreukt, ramee kledingstukken, duurzame kleding, New Angels eco fashion, sustainable fashion, eco fabri

Vervolgens worden de vezels gescheiden van het stro. Dit proces wordt ook wel zwingelen en hekelen genoemd.

 

Korte vezels kunnen na het sorteren gebruikt worden om touw van te maken, lange vezels worden gebruikt om ramie textiel van te maken. Door te spinnen, worden de afzonderlijke vezels met elkaar verbonden. De lange of korte vezels worden verwijderd, zodat er een gelijkmatig geheel ontstaat. De ramie linten worden met een spinmachine tot garens gesponnen.

Dit is het moment waarop de garens worden gecontroleerd op stevigheid, soepelheid en gelijkmatigheid. Voldoet het materiaal? Dan begint het weven van de stof. Ramie is van nature wit, en kan in elke gewenste kleur geverfd worden. Het weven kan grof of fijn gebeuren, waardoor je een linnen-look kunt krijgen, of een zijde-look. Ramie wordt ook vaak gemengd met een andere vezel, zoals bijvoorbeeld katoen. 

Ramie of ramee valt heel goed binnnen de slowfashion, omdat het een duurzame stof is die voornamelijk door kleine(re) modemerken wordt gebruikt. Het is een luxe stof die natuurlijk en eco-friendly is. En als bijkomend voordeel wordt ramiekleding steeds zachter naarmate je het vaker wast. 

Was jij al bekend met de ramie stoffen? Wat is jouw ervaring met ramiekleding?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
een maand geleden

Wat een leuke blog. Ik heb zelf goeie ervaring met ramie, ik heb er een broek van. Het is net even iets luxer als linnen en evengoed de voordelen die linnen ook heeft. Hij blijft mooi na al die jaren.