Gratis verzending in Nederland

Home » eco stoffen » Ramie

Ramie

Chinees linnen

Ramie ('Boehmeria nivea', Chinees gras of Chinese nettle) ook wel Ramee of Rameh genoemd, is een van nature in oostelijk Azië voorkomende plant uit de brandnetelfamilie. Ramie wordt vooral in China geproduceerd waardoor de textiel gemaakt van de vezels van de ramie ook wel Chinees linnen wordt genoemd.

 

Boehmeria nivea is een meerjarige plant en wordt doorgaans 1 tot 2,5 meter hoog. De bladeren zijn hartvormig en aan de onderzijde wit tot zilverkleurig. De haartjes op de onderzijde prikken niet, zoals ze bij andere brandnetelsoorten wel doen.

 

De plant wordt kort voor de bloei geoogst, of als de bloei net is begonnen. Bloei is het signaal van de plant dat het maximale hoeveelheid cellulose (vezels) is behaald en niet verder groeit. Uit de stengel van de plant worden al meer dan 6000 jaar vezels gewonnen die gebruikt worden voor de productie van onder meer draad en touw, visnetten, papier en grove textielwaren als tafellakens, beddengoed en gordijnen (graslinnen). Naast Boehmeria nivea werd ook de plant Boehmeria tenecissima gebruikt om ramie van te maken.

ramie, ramie stof, ramie fabric, ramee, ramee stoffen,ramie stof kopen, ramee, ramee stof, wat is stof van ramee, wat is stof van ramie, 100% ramie, 100% ramee, ramie kreukt, ramee kreukt, wat is ramie linnen, duurzame mode, New Angels eco fashion, sustai

Biologische ramie 

De ramie plant kan tot wel 6 keer per jaar geoogst worden waardoor het een zeer duurzame plant is. De vezel is te vergelijken met andere bastvezels, zoals hennep en brandnetel, omdat het minimale hoeveelheden water nodig heeft en zonder pesticiden kan bloeien. De ramie vezels zijn daarnaast prachtig wit waardoor het niet gebleekt hoeft te worden. Ramie is volledig biologisch afbreekbaar.

 

Ramievezels komen van de stengel van de brandnetelplant Boehmeria nivea - Chinees gras. Een sterke, duurzame vezel en schimmelbestendig. Het lijkt een beetje op linnen maar is sterker en het gewas vereist minder chemicaliën zowel bij het groeien als bij het produceren tot stof. Het is een heel oud gewas en wordt ook wel China linnen of gras-linnen genoemd. 

 

Ramie wordt vaak gecombineerd, bijvoorbeeld met katoen. Maar je hebt ook stoffen gemaakt van 100% ramie. Ramie stoffen worden steeds vaker gebruikt voor het maken van (duurzame) kleding. 

Van plant naar vezel naar stof

a) De plant groeit tot hij begint te bloeien, dat is het moment dat de planten gesnoeid worden.

b) De stengels worden gelijk ontschorst, de bast wordt verwijderd. Van de bast worden vezels gemaakt, lange vezels. 

c) Nadat de ramievezels losgeweekt zijn, worden draden van de vezels gesponnen, die vervolgens gewoven worden tot lappen stof. De stof voelt een beetje als linnen, en lijkt er ook erg op.

 

Het uitgebreide proces lees je in onze ramie blog.

ramie ramee, verschil ramie en linnen, ramie stof, voordelen van ramie, chinees linnen, brandnetel stof, ramie stof, ramee stof,kleding van ramie, ramie kreukt, ramee kledingstukken, duurzame kleding, New Angels eco fashion, sustainable fashion, eco fabri

Wat zijn de nadelen van ramie?

Een nadeel is dat ramie net als linnen makkelijk kreukelt, en het is niet elastisch. Meestal zijn er chemicaliën nodig voor de verwerking van de cellulosevezels, wat natuurlijk erg jammer is maar helaas nog wel noodzakelijk. Door het arbeidsintensieve proces van oogsten, bewerken en produceren kan het een vrij kostbare stof zijn.

De 10 grote voordelen van ramie kleding

Kleding gemaakt van ramie heeft vele positieve eigenschappen. Zo is het comfortabel, zacht en de stof ziet er luxe uit door de natuurlijke glans. De voordelen van ramie zijn:

 

  • De stof voelt luxe en heeft een zijde achteige glas.
  • Het is zacht en heeft een natuurlijk glans.
  • De ramieplant (Boehmeria nivea) is ecologisch verantwoord doordat het groeit zonder pesticiden.
  • Ramiekleding krimpt niet, is vormvast en vlekt niet snel.
  • De stof is resistent voor bacterien, wat nare geuren voorkomt.
  • Ramie heeft lange vezels waardoor de ramiestof sterk is, vooral als het nat is.
  • Het is sterk vocht aborberend en houdt geen warmte vast – perfect voor de zomer.
  • De stof is slijtbestendig en gaat 8x langer mee dan katoen, en is 7x sterken dan zijde.
  • Ramie is biologisch afbreekbaar.
  • De stof wordt zachter naarmate het vaker wordt gedragen en gewassen.
ramie, ramee stof, ramie stof, ramie fabric, ramie stof kopen, ramee, ramee stof, wat is stof van ramee, wat is stof van ramie, 100% ramie, 100% ramee, ramie kreukt, ramee kreukt, wat is ramie linnen, duurzame mode, New Angels eco fashion, sustainable fas

Wasvoorschrift ramie kleding

Kleding gemaakt van 100% ramie heeft in principe geen speciaal onderhoud nodig, maar lees altijd goed het label dat in je kledingstuk zit.

New Angels gebruikt 100% ramie (matte stonewashed afwerking) met als wasvoorschrift: wassen op max. 30 graden en normaal wasprogramma. Niet bleken. Professioneel reinigen, alle oplosmiddelen behalve trichlooretheen. Niet drogen in een wasdroger. Strijken op lage temperatuur (max. 110 graden) zonder stoom.

 

Ramiekleding kan het best worden gestreken als deze een beetje vochtig is. Extreem hoge temperaturen tijdens het strijken kunnen de vezels verschroeien. 

ramie ramee, 100% ramie, wasadvies ramie,verschil ramie en linnen, ramie stof, voordelen van ramie, chinees linnen, brandnetel stof, ramie stof, ramee stof,kleding van ramie, ramie kreukt, ramee kledingstukken, duurzame kleding, New Angels eco fashion, su