Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Tencel (lyocell)

Stof gemaakt van de eucalypus boom

Kleding gemaakt van Tencel™ is heerlijk zachte en heeft een luxe uitstraling. Tencel stof is duurzaam, natuurlijk en geheel biologisch afbreekbaar. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken. Het is een sterke stof die lang fris blijft doordat bacteriën nauwelijks de kans krijgen zich in de stof te hechten. Tencel en lyocell zijn trouwens dezelfde stof, alleen is Tencel de merknaam van de lyocell stof die gemaakt wordt door de firma Lenzing. Het TM symbool achter de naam Tencel staat voor “trademark”, maar dit symbool mag je ook weglaten. De firma Lenzing gebruikt het overigens zelf wel altijd.

New Angels is een duurzaam kledingmerk met diverse kleding gemaakt van bamboe. Bamboekleding voor dames, van bamboestof. Bamboe is een ecologische stof gemaakt van bamboegras. Bamboe is een zachte stof die niet kreukt. Kleding gemaakt van gras. Bamboe gra

Prachtige eucalyptus bomen

Van boom tot kleding

Tencel™ is een zijdeachtige stof die zacht en licht aanvoelt. Het geheime ingrediënt is cellulose. Cellulose zit in bomen en planten en is een bestanddeel die de basis vormt voor stoffen als viscose (rayon), modal en lyocell (Tencel). De cellulose voor lyocell komt voornamelijk van de eucalyptusboom. 

 

Houtpulp van de eucalyptusboom is een 100% natuurlijke grondstof. Om er een zachte, draagbare stof van te maken wordt het hout gekookt tot pulp. Dit gebeurt in een bad van chemicaliën. Deze chemicaliën worden opgevangen na gebruik, zodat het kan worden hergebruikt en er geen schadelijke stoffen in de natuur terecht komen. De productie verloopt in een gesloten kringloop en is bijzonder milieuvriendelijk.

 

Van deze pulp wordt garen gesponnen, lees in deze blog hoe dit in zijn werk gaat. Vervolgens wordt de stof geweven of gebreid. 

New Angels duurzame kleding, Bamboe kleding duurzaam, bamboe shirt dames, bamboe shirt, bamboe, bamboo, bamboe top dames, bamboe top, t-shirt gemaakt van bamboe, bamboe t-shirt, bamboe ondergoed, bamboe t-shirt lange mouw, New Angels webshop

Duurzame bossen voor Tencel kleding

Tencel™ wordt germaakt van hout, het gaat om hout dat niet geschikt is voor meubels. Eucalyptus is het overheersende type hout dat gebruikt wordt. Maar ook beukenhout, sparren, berkenhout en pijnbomen uit gecertificeerde duurzame bossen worden gebruikt. Het meeste duurzame hout is afkomstig uit Oostenrijkse bossen, de rest uit andere Europsese landen. Meer dan 99% van het hout is gecertificeerd door de FSC of de PEFC . Kleine hoeveelheden worden ingekocht bij kleinschalige bedrijven die aan dezelfde duurzame criteria voldoen, maar te klein zijn om aan de certificeringsprocedures te voldoen.

New Angels eco fashion, New angels duurzame kleding, Bamboe stof, bamboe stof duurzaam, bamboe stof eigenschappen, bamboe stof kopen, bamboe katoen, bamboe plant, bamboetextiel, bamboestof, bamboeshirt, new angels bamboe kleding

Lenzing ondersteunt het behoud van bedreigde en oerbossen. Daarom wordt geen hout gekocht uit oerbossen in Canada of Rusland, uit het Amazonegebied of uit de bedreigde regenwouden in Indonesië of West-Afrika. 

 

Tencel wordt gemaakt van duurzaam hout. Het hout wordt gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen met het FSC of PEFC keurmerk voor verantwoord bosbeheer. 

 

Die keurmerken zijn heel belangrijk, want bijna 70 miljoen bomen worden jaarlijks gekapt om vezels op basis van hout te maken. Daarvan komt bijna eenderde van bedreigde boomsoorten, en dat willen we natuurlijk niet.

FSC - Forest Stewardship Council

PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes

De Koala is het enige dier dat de bladeren van de eucalyptus kan eten

Denk je aan een koala, dan denk je automatisch aan de eucalyptusboom. De schattige koala en de eucalyptus hebben een bijzondere relatie. 

 

De eucalyptus heeft namelijk een goed beschermingsmiddel tegen vraat: de bladeren van de eucalyptus boom zijn giftig. Dankzij speciale bacteriën in de buik van een koala kan hij als enige dier wel de eucalyptusbladeren eten. Omdat de bladeren moeilijk verteerbaar zijn en weinig calorieën bevatten, slaapt en rust een koala bijna de hele dag.

 

De koala eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren, en dan alleen maar van 6 van de 800 soorten eucalyptusbomen. Dit zijn niet de boomsoorten die gebruikt worden voor lyocell/Tencel. Er verhongeren gelukkig geen koala's door de modeindustrie.

Tencel kleding wassen

Je kunt Tencel heel makkelijk wassen, op dezelfde manier als katoen. Was het niet te warm (30-40 graden), dan krimpt het ook niet, en bij voorkeur in een wasnetje. Sommige Tencel varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht. Stop het liever niet in de droger, maar laat het op een hanger of liggend drogen. Tencel is makkelijk te strijken.

De 8 grote voordelen van Tencel

  • Tencel voelt zijdezacht, en is soepel en comfortabel om te dragen.
  • Tencel is heel sterk.
  • Tencel neemt goed vocht op, is ademend en heeft een goede ventilatie. Ideaal dus bij transpireren.
  • Tencel houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Het gladde oppervlak van de stof ondersteunt namelijk de natuurlijke thermische regulatie van het lichaam. 
  • Tencel kleding kreukt niet snel.
  • Tencel is biologisch afbreekbaar.
  • Tencel kan in de wasmachine op 30 graden gewassen worden, krimpt niet en droogt snel.
  • Tencel blijft lekker ruiken, onderzoek toonde aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel gaat als bij Tencel.

Wil je meer over Tencel weten? Lees dan ook deze blog.

Tencel kleding, tencel kleding dames, tencel lyocell, tencel stof kopen, tencel modal,  tencel fabric, Tencel wassen, tencel kleding, tencel lyocell, tencel of katoen, tencel nadelen, tencel Wikipedia, tencel matras, tencel dekbed, tencel kleding dames. New Angels kleding gemaakt van Tencel. tencel kleding heren, tencel stof, tencel of katoen ,tencel stof kopen, tencel stof zweten, tencel strijken. New Angels tencel jurk, lyocell kleding, lyocell fabric, lyocell material, lyocell jurk, lyocell wassen. Lyocell kleding, lyocell kleding dames, lyocell kleding heren, lyocell kleidung, lyocell kleidung kaufen.

Wat is een Tencel? Wat is Tencel voor soort stof? Wat is Tencel in kleding? Is Tencel ademend? Hoe voelt Tencel? Hoe moet je Tencel wassen? Waar is TENCEL van gemaakt? Waar wordt TENCEL van gemaakt? Welk hout is TENCEL gemaakt? Is lyocell zweterig? Is Tencel rekbaar? Is Tencel milieuvriendelijk? Is Tencel zweterig? Wat is het verschil tussen lyocell en Tencel? Kan Tencel in de droger? Is lyocell elastisch? Wat voor soort stof is lyocell? Waar wordt lyocell van gemaakt? Wat betekent 100% Tencel? Hoe onderhoud je lyocell? Waarom mag je zijden kleding nooit wassen met wasmiddelen die biologische enzymen bevatten? Waarom is lyocell duurzaam? Kan lyocell geverfd worden? Welk materiaal kreukt niet?