Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Biologisch katoen

Organic cotton

Wat is Organic cotton, oftewel biologisch katoen? Waarschijnlijk weet iedereen wel waarom het beter is: biologisch betekend immers ‘zonder gif’. Maar er zijn nog veel meer voordelen, en dat leggen we graag uit.

 

Katoen is een natuurlijke plantaardige stof. De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest, insecticide en pesticiden (tegen plagen, ziekten en onkruid). Een ecologische oplossing hiervoor is biologisch katoen. Hiervoor worden geen chemische middelen gebruikt en de stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige en onschadelijk stoffen gekleurd. Het afvalwater van bio katoen is minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen. Ook is biologisch katoen gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Er zijn veel boeren en hun families ziek geworden doordat zij bij de teelt van gewone katoen werden blootgesteld aan de pesticiden en insecticiden. De gevaarlijke stoffen in het afvalwater komen terecht in het drinkwater van de dorpen van de boeren en arbeiders.

 

Nog een groot voordeel van biologisch katoen: het wordt vervaardigd volgens het fair trade principe: een eerlijke prijs en eerlijke behandeling van boeren en arbeiders en géén kinderarbeid. Alles bij elkaar een heleboel redenen om kleding van biologisch katoen te kopen. Beter voor mens, dier en milieu.

Leuke katoenfeitjes

Katoen is een zachte vezel uit de zaden van de katoenplant (Gossypium), die overblijven aan de plant nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Katoen groeit in gebieden met een tropisch klimaat en wordt al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn lichtgewicht doek te maken. Onderzoekers beweren dat Egyptenaren in 12.000 voor Christus al katoen hadden. Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant meer vezel opbrengt.

 

Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Het heeft unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie.

Bio katoen kleding, biologisch katoen, bio katoen t-shirts, duurzame kleding, biologische wollen kleding, eco kleding, katoenen kleding, katoen kleding eigenschappen, blouse biologisch katoen, biologische katoen - stoffen, kleding, t-shirt, duurzaam, voor

Het verbouwen van katoen

Een succesvolle teelt van katoen vereist een lange vorstvrije periode, veel zon en een gematigde regenval. Bodems moeten meestal vrij zwaar zijn alhoewel het niveau van voedingsstoffen niet bijzonder hoeft te zijn. Over het algemeen wordt aan deze voorwaarden voldaan binnen de seizoenen van droge tropen en subtropen op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Een groot deel van de katoenteelt vindt echter plaats in gebieden met minder neerslag waardoor irrigatie nodig is.

 

Irrigatie is het gebruikmaken van allerlei technische middelen voor het toevoegen van water aan landbouwgewassen, indien er een tekort aan neerslag is. Hierdoor is er een hogere opbrengst van het gewas.

Milieuproblemen in de katoenteelt

De South Plains in de Verenigde Staten staan bekend als het grootste aaneengesloten gebied voor katoenteelt in de wereld. Een consistente goede oogst is alleen mogelijk door een sterke afhankelijkheid van irrigatiewater. Het gebruik van waterbronnen leidt echter tot problemen en conflicten, alsmede potentiële milieuproblemen. Een voorbeeld hiervan is het onjuist verbouwen en irrigeren die hebben geleid tot woestijnvorming in delen van Oezbekistan, waar katoen een belangrijk exportproduct is.

 

Om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door beestjes wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. 

Schrikbarend veel chemische bestrijdingsmiddelen

Katoen beslaat ca. 2,5 % van de beschikbare landbouwgrond, maar is door de vele plagen en ziektes goed voor 16 % van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meer dan ieder ander landbouwgewas. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging, huidziektes en allergieën. In de conventionele katoenproductie is bovendien vaak sprake van gedwongen arbeid of kinderarbeid.

Bio katoen kleding, biologisch katoen, bio katoen t-shirts, duurzame kleding, biologische wollen kleding, eco kleding, katoenen kleding, katoen kleding eigenschappen, blouse biologisch katoen, biologische katoen - stoffen, kleding, t-shirt, duurzaam, voor

De oorsprong van biologisch katoen

Biologische katoen wordt in ten minste 8 Afrikaanse landen geproduceerd. De eerste was het Egyptische SEKEM, dat in 1990 begon met de experimentele teelt van biologische katoen om de regering ervan te overtuigen dat katoenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, die van overheidswege met vliegtuigen over het land werden verspreid en de biologische kruidenteelt van SEKEM onmogelijk maakte, mogelijk was.

Dit resulteerde in een reductie in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen van 90 % op 400.000 ha Egyptische landbouwgrond en een toename van de opbrengst van 30 %

 

In 2007 werden 265.517 balen biologische katoen geproduceerd in 24 landen en het volume stijgt enorm per jaar. De grootste producenten zijn Turkije, India en China. 

Het oogsten: handgeplukt in plaats van ontbladeringsmiddel 

Het plukken van de regulier katoen gebeurt machinaal. Hiervoor is het nodig dat de plant eerst met een ontbladeringsmiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken of dat de plant is ontbladerd door ingetreden vorst. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant het hele jaar door, wanneer hij niet wordt ontbladerd.

Vervolgens wordt het door een machine schoongemaakt waarbij de vezels gescheiden worden van de zaden en afval verwijderd wordt. Omdat er bij biokatoen geen gebruik is gemaakt van kunstmest, groeit de katoenplant langzaam en maakt ze mooie, lange en sterke vezels die gesponnen kunnen worden tot katoengaren. Het garen kan worden gebreid of geweven en geverfd. De zaden die overblijven kunnen ook gebruikt worden in diervoeding en in bakolie

GOTS  gecertificeerd bio katoen

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de biologische vezels als de verdere verwerking ervan. GOTS heeft milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase.

Bio katoen kleding, biologisch katoen, bio katoen t-shirts, duurzame kleding, biologische wollen kleding, eco kleding, katoenen kleding, katoen kleding eigenschappen, blouse biologisch katoen, biologische katoen - stoffen, kleding, t-shirt, New Angels bio

Beter voor jou

Je begrijpt dat de reguliere katoen met al z’n chemische middelen uiteindelijk ook niet goed is voor jou. Je draagt dit immer direct op je huid. Daarbij, het mens,- en dierenleed dat er aanhangt voelt niet bepaald lekker, toch?

Met bio katoen verklein je de kans op allergie en eczeem. Bovendien voelt het fijner en zachter aan en het ademt beter. Alleen maar voordelen! New Angels maakt uitsluitend gebruik van biologisch katoen met het GOTS keurmerk, zoals onze sweaters en jurkjes. Zo weet je zeker dat het goed is.

Alle voordelen van biokatoen ten opzichte van gewoon katoen:

 

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig
  • Geen uitputting van de bodem
  • Betere lonen en werkomstandigheden voor de boeren en arbeiders
  • Voelt zachter, ademt beter en geen huidirritatie

Omdat katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld behoort, is het belangrijk dat we steeds meer aandacht vragen voor biologisch katoen. Uiteindelijk bepaal jij dit met je aankoop. Nu er meer vraag is naar biologisch katoen, wordt er meer van geproduceerd. En daar mogen we best een beetje trots op zijn. Lees ook onze blog over katoen en biokatoen.

Wat betekent organic cotton? What is organic cotton? Organic cotton dresses. New Angels made sweaters from organic cotton. Organic cotton fabric, organic cotton Europe, Organic cotton kleding. 

Bio katoen kleding, biologisch katoen, bio katoen t-shirts, duurzame kleding, biologische wollen kleding, eco kleding, katoenen kleding, katoen kleding eigenschappen, blouse biologisch katoen, biologische katoen - stoffen, kleding, t-shirt, duurzaam, voor

Wat betekend biologisch katoen? Wat is het verschil tussen katoen en biologisch katoen? Is biologisch katoen beter? Is biologisch katoen duurzaam? Waarom is katoen slecht? Waarom is biologisch katoen duurzamer dan gewoon katoen? Is biologisch katoen zacht? Hoeveel duurder is biologisch katoen? Wat is een biologische stof? Waarom biologisch katoen? Waar wordt biologisch katoen gemaakt? Wat is duurzame katoen? Is katoen biologisch afbreekbaar? Hoe ziet het internationale keurmerk van bio katoen eruit en welke eisen stelt het keurmerk?