Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Alle keurmerken voor (duurzame) kleding

De herkomst van onze kleding staat niet altijd duidelijk aangegeven op het kledingstuk. Wie heeft het gemaakt en waar komen de stoffen vandaan? Een keurmerk, duurzame kleding app of organisatie die zich inzet voor mensenrechten kan uitkomst bieden. Welke kleding is vrij van kinderarbeid, is de biologische katoen wel echt biologisch en wat betekend GOTS keurmerk eigenlijk: we zetten alle keurmerken en de betekenis voor je op een rijtje.

duurzame kleding keurmerken en logo, GOTS, good on you, fairtrade, oeko-tex, clean clothes campaign, fair wear foundation, peta approved vegan, ecolabel, cotton made in afrika, fair for life, better cotton initiative, bluesign, woolmark, biokreis, new ang

Wat is een kleding keurmerk

Een keurmerk, certificaat of app kan je hulp bieden bij het vinden van eerlijke, biologische en duurzame kleding. Vrij van kinderarbeid en gifstoffen, en ook nog eens goed voor mens, milieu en dier. Om een keurmerk te mogen dragen moet worden voldaan aan bepaalde (strenge) eisen, en deze eisen verschillen per keurmerk. 

 

Sommige bedrijven werken zonder keurmerk omdat het simpelweg te duur is. Denk aan (hennep-) boeren die een kleine plantage hebben of kleine productiebedrijven. Zij kunnen een keurmerk vaak niet betalen, terwijl ze misschien wel aan alle voorwaarden voldoen. Bovendien is een keurmerk geen waterdicht systeem, want er kan worden gesjoemeld met (oncontroleerbare) tussenpersonen en subcontractors om toch maar dat felbegeerde keurmerk te krijgen en behouden.

De bekendste keurmerken voor kleding

Keurmerken zijn een hulpje voor de consument om gelijk te kunnen zien of iets aan de verwachting voldoet. Een van de bekendste keurmerken voor kleding is het GOTS keurmerk. Maar ook Fairtrade, OEKO-Tex en de Fair Wear Foundation zijn bekend bij de meeste mensen. En dan heb je nog de handige app Good On You die je al shoppend kan helpen met het zoeken naar eerlijke kledingmerken.
biologische kleding van modemerk New Angels, blog over organic kleding, Wat zijn de kleding keurmerken, waaraan herken je een goed keurmerk, wat zijn oeko-tex stoffen, wat is kleding met GOTS keurmerk en wie controleert de keurmerken? Er zijn behoorlijk w

De zin en onzin van een textiel keurmerk

Het is fijn dat er keurmerken en onafhankelijke organisaties bestaan die zich inzetten om arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden te verbeteren. Hetzelfde geldt voor impact op het milieu. Als een kledingstuk is gemaakt aan de andere kant van de wereld dan is het raadzaam om te kijken of ze een keurmerk hebben. Is je kleding in Europa gemaakt dan valt het onder de Europese wetgeving en weet je eigenlijk al dat het qua arbeidsvoorwaarden wel goed zit, alhoewel ook hier uitzonderingen zijn en uitbuiting plaats vindt.

 

Omdat een keurmerk op je product vertrouwen wekt, maken sommige bedrijven zelf hun eigen keurmerk. Nepkeurmerken en logo's voor duurzame kleding zijn ook in Nederland in omloop, zoals deze. De flauwekullogo's suggereren iets goeds maar zijn in feite een verkooptruc. In Nederland kan iedereen zelf een keurmerk beginnen. Er zijn geen wettelijke regels voor, behalve dat je niet mag misleiden. Welkom in de wondere wereld van de keurmerken.

 

Een keurmerk is bovendien niet altijd nodig. Dit moet je dus per situatie en per bedrijf bekijken.  Waar staat een modemerk voor, hoe controleren zij dat zelf, en vooral: hoe transparant is een kledingmerk over de productie en de gebruikte stoffen. Even de website uitpluizen is dus zinvol. Een keurmerk is niet altijd doorslaggevend, zonder keurmerk kan een kledingstuk ook gewoon 'goed' zijn.

Alle keurmerken op een rij

Wat zijn de kleding keurmerken, waaraan herken je een goed keurmerk, wat zijn oeko-tex stoffen, wat is kleding met GOTS keurmerk en wie controleert de keurmerken? Er zijn behoorlijk wat keurmerken in omloop. Dit is onze eigen complete keurmerkenwijzer met alle keurmerken op een rijtje. Ga er maar even voor zitten, want het de lijst is lang ;)

KLEDING  KEURMERKEN, CERTIFICERINGEN, ORGANISATIES & APP

logo GOTS keurmerk, Biologisch katoen met GOTS keurmerk, Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk, New Angels duurzame kleding, duurzame mode, duurzame kleding blogs, blog over keurmerken en certificaten. Wat is GOTS keurmerk,

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwering ervan tot kledingstukken. Tenminste 70% (te herkennen aan de tekst 'Made with organic') of minstens 95% (te herkennen aan de tekst 'Organic') van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. 

Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen. Er zijn geen eisen m.b.t. toestaan/verbod op teelt van katoen in waterschaarse gebieden, wel moet er een waterbeheerplan zijn. GOTS heeft tevens milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Naleving van de eisen van het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde organisatie. 


keurmerk Europees Ecolabel , logo Europees Ecolabel, wat is Europees Ecolabel . wat is kleding met keurmerk Europees Ecolabel, new angels duurzame kleding blogs, overzicht van alle keurmerken op een rij, Europees Ecolabel

Ecolabel

Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen. Het Ecolabel bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en stimuleert het gebruik van biologisch katoen. 

Er zijn eisen op het vlak van watervervuiling, (giftige) hulpstoffen en chemicaliën, gewasbeschermingsmiddelen en energiegebruik. De eisen verschillen per materiaalsoort. Ook eist het Europees Ecolabel een kwalitatief hoog eindproduct waarbij slijtage door wassen en drogen tot een minimum beperkt moet blijven. Naast milieu eisen stelt het keurmerk sociale eisen, waaronder verbod op kinderarbeid, acceptabele werktijden, gezonde en veilige werkomstandigheden, etc. Er zijn geen eisen aan leefbaar loon, eerlijke prijs en langdurige handelsrelaties.


kledingkeurmer OEKO-TEX Standard 100, kleding en textiel met OEKO-TEX Standard 100 keurmerk, wat is OEKO-TEX Standard 100, new angels eco fashion, duurzame kleding blog over keurmerken voor mode, alle keurmerken bij elkaar, logo's en certificaten voor kle

OEKO-TEX Standard 100

OEKO-TEX Standard 100 is een keurmerk voor textiel. OEKO-TEX Standard 100 staat op kleding, speelgoed van textiel en beddengoed dat is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

OEKO-TEX stelt indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Naleving van de eisen wordt deels door de labs gedaan die aangesloten zijn bij OEKO-TEX en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.


logo OEKO-TEX Made in Green keurmerk, alle keurmerken voor duurzame kleding en duurzam mode op een rij, new angels, blog over keurmerken en duurzame kleding, wat is OEKO-TEX Made in Green keurmerk, en wat betekend het label OEKO-TEX Made in Green keurmerk

OEKO-TEX Made in Green

OEKO-TEX Made in Green is een keurmerk voor textiel en staat op kleding, speelgoed van textiel en beddengoed. Producten met het OEKO-TEX Made in Green keurmerk voldoen aan eisen van het OEKO-TEX Standard 100 keurmerk.

Het keurmerk stelt strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. Het keurmerk stelt ook milieueisen en eisen aan goede arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces. Naleving van de eisen wordt deels door de labs en auditoren van OEKO-TEX en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.


Fair Wear Foundation is een not-for-profit organisatie, wat is het Fair Wear Foundation keurmerk, kleding met het Fair Wear Foundation label, new angels eco fashion schrijft in haar blog over het Fair Wear Foundation. logo en certificaat. duurzame mode. F

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een not-for-profit organisatie die samen met kledingmerken en andere partners werkt aan betere arbeidsomstandigheden voor de mensen die werken in kledingfabrieken. Fair Wear Foundation eist van haar leden, dit zijn Europese kledingmerken, dat ze elk jaar aanzienlijke stappen zetten op weg naar betere arbeidsomstandigheden.

De basis van het Fair Wear Foundation keurmerk is gebaseerd op acht internationaal erkende arbeidsnormen, zoals het betalen van een leefbaar loon en veilige werkomstandigheden, die stap voor stap moeten worden ingevoerd. Het Fair Wear logo geeft aan dat een kledingmerk verregaande stappen zet op weg naar betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Het logo staat niet op producten, omdat Fair Wear zich realiseert dat het op dit moment helaas nog onrealistisch is om kleding te certificeren als 100% eerlijk. Fair Wear Foundation voert elk jaar een uitgebreide controle uit op de hoofdkantoren van alle aangesloten merken, en ze voeren ook fabriekscontroles uit.


Fairtrade Textile Production Standard is een keurmerk voor duurzame kleding en goede werkomstandigheden voor de arbeiders, eerlijke lonen met Fairtrade Textile Production Standard. New Angels is een duurzaam modemerk en schrijft blogs over duurzame kledin

Fairtrade Textile Production Standard

Het Fairtrade keurmerk vindt zijn oorsprong bij de Nederlandse Stichting Max Havelaar. In 1988 werd de stichting opgericht en in 1997 is ervoor gekozen om de inmiddels verschillende internationale initiatieven onder het keurmerk Fairtrade verder te laten gaan. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar Netherlands.

Kleding of ander textiel met het Fairtrade Textile Production Standard keurmerk zorgt ervoor dat werknemers in de kledingindustrie (vanaf de verwerking van de oogst - dus niet de teelt zelf - tot aan de winkel) onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden kunnen werken, een minimumloon verdienen en het recht hebben om zich in vakbonden te organiseren. Daarnaast worden er milieu eisen gesteld. Bepaalde gevaarlijke stoffen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval-, energie en waterbeheer.


logo keurmerk Fairtrade Cotton, wat is het kleding keurmerk Fairtrade Cotton, wat is kleding met Fairtrade Cotton keurmerk, New Angels zocht het uit en schreef er een blog over. Duurzame kledingblogs vind je op de website van New Angels, duurzame mode voo

Fairtrade Cotton

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk  op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de katoen die gebruikt is in het product volgens strenge duurzaamheidseisen geteeld is. De boerenorganisatie of plantage die de katoen produceert ontvangt een gegarandeerde prijs voor de katoen. Boeren of plantagewerknemers van Fairtrade Cotton verenigen zich in coöperaties respectievelijk werknemerscomité. Deze coöperaties (comités) ontvangen een premie voor ontwikkeling van het bedrijf, zoals gezondheidszorg en educatie.

Om misbruik te voorkomen worden de leden direct na de oogst uitbetaald. Fairtrade stimuleert verder langdurige handelsrelaties. Naast sociale eisen kent het keurmerk ook milieu eisen aan de katoenteelt.  Bepaalde gevaarlijke bestrijdingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval- en waterbeheer, en boeren moeten kunnen aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Genetisch gemodificeerde katoen is niet toegestaan. Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen.


Logo Fair Trade Certified Sewing is een keurmerk voor kleding, duurzame kleding met Fair Trade Certified Sewing label, blog over alle kleding keurmerken in Nederland, New Angels duurzame kleding voor vrouwen, dameskleding met Fair Trade Certified Sewing k

Fair Trade Certified Sewing

Het keurmerk Fair Trade Certified Sewing geeft aan dat de kleding (of andere producten van textiel) geproduceerd is in naaiateliers waar de werknemers onder betere werkcondities werken. Ook betalen kopers van de kleding een extra bijdrage, de zogenaamde Fair Trade Premie, die gebruikt wordt voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers. De premie kan ingezet worden voor gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg. 

Het Fair Trade Certified Sewing keurmerk stelt milieueisen. Er moet een plan zijn voor het efficiënt inzetten van energie, grondstoffen en water, afval en afvalwater mogen niet in de natuur komen, bepaalde gevaarlijke stoffen mogen niet gebruikt worden. Het keurmerk stelt geen eisen aan teelt of productie van kledingvezels. De keurmerkeigenaar Fair Trade USA doet zelf de controles.


Het PETA Approved Vegan logo staat op vegan kleding, diervriendelijke kleding met PETA Approved Vegan keurmerk. Keurmerken voor kelding en mode, PETA Approved Vegan, New Angels is een vegan kledingmerk, blog alle kleding keurmerken inclusief PETA Approved

PETA-Approved Vegan

Het PETA-Approved Vegan label geeft aan of een product vrij is van dierlijke producten en dat er ook over de hele productieketen geen gebruik is gemaakt van dieren. Vegan mode, kleding, schoenen en accessoires die geen leer, bont, wol, exotische huiden of andere dierlijke materialen bevatten.

Het PETA Approved Vegan logo is een manier om diervriendelijke bedrijven te erkennen en om ethische consumenten te helpen zoeken naar cruelty-free mode. De controle voor het PETA Approved Vegan keurmerk wordt door het keurmerk zelf gedaan, en wordt deels op goed vertrouwen uitgegeven. Toch is PETA een belangrijk keurmerk als het gaat om vegan mode, aangezien dit het enige keurmerk is in de mode industrie dat zich volledig inzet voor dierenwelzijn en veganistische kleding. Bovendien is het label niet gratis, dus steun je als vegan modemerk op deze manier PETA in hun strijd tegen dierenonrecht, wat ook weer goed is. 


logo Fair for Life keurmerk voor kleding, Alle keurmerken op een rij in deze blog van duurzaam kledingmerk New Angels van Ingrid de Haan. Fair for Life log en label staan voor eerlijek handel. Fair for Life

Fair for Life

Fair for Life is een keurmerk voor eerlijke handel dat ook milieucriteria kent. Het keurmerk heeft betrekking op de hele textielketen van teelt van de (natuurlijke) vezels, de verwerking ervan, de naaiateliers tot de winkels. De milieueisen van Fair for Life streven biologische teelt na. Daarnaast worden er eisen gesteld om energiegebruik te minimaliseren, lucht- en watervervuiling te beperken, en natuurlijke ecosystemen te beschermen.

De eisen van Fair for Life op sociaal gebied zijn vergaand, zo is er geen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en wel vakbondsvrijheid, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, acceptabele werktijden en leefbare lonen. Daarnaast worden vaste handelsrelaties geëist en een kostendekkende minimumprijs voor producenten. Er moet met respect voor de lokale gemeenschappen gehandeld worden. Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij (ECOCERT).


keurmerk Organic 100 Content Standard is voor biokatoen en biolinnen, biologisch zijde en biologisch hennep. Organic 100 Content Standard is een keurmerk voor textiel dat volledig uit biologische materialen bestaat, oftewel volledig biologische kleding. N

Organic 100 Content Standard

Organic 100 Content Standard is een keurmerk voor textiel dat volledig uit biologische materialen bestaat, oftewel volledig biologische kleding. Dat kan katoen, hennep, linnen, wol of andere natuurlijke vezels zijn. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. 

Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen, en katoen wordt het meest biologisch geteeld. Er moet een waterbeheerplan zijn op de teelt van katoen. Daarnaast zijn er geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding. Als het label op wollen kleding staat, moet deze wol uit een biologische veehouderij komen. Organic Content Standard wordt onafhankelijk gecontroleerd.


logo Better Cotton Initiative BCI, Better Cotton Initiative (BCI) is een non-profit organisatie, dit keurmerk is voor duurzame kleding, Better Cotton Initiative staat op de lijst van keurmerken in de blog van New Angels. Duurzame kleding blogs over kerume

Better Cotton Initiative

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een non-profit organisatie en verzorgt een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M). Ze richten zich op het verduurzamen van de (biologische) katoenteelt. 

Better Cotton Initiative stelt eisen aan milieuvriendelijkere productie en waardig werk. BCI laat boeren en plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. Een belangrijk verschil met biologische katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en van bestrijdingsmiddelen wel toestaat. Er zijn wel richtlijnen voor het minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen, efficiënt watergebruik en aandacht voor bodemgezondheid, bescherming van natuurlijke leefomgeving. Waardig werk, dus geen kinderarbeid en dwangarbeid. Het keurmerk stelt alleen eisen aan de productie (landbouw) van katoen. 


logo kledingkeurmerk Good On You of Rank a Brand is een app voor ethische kleding en mode. Good On You of Rank a Brand in de blog voor duurzame mode van New Angels Eco fashion. Alle kleding keurmerken op een rij. Good On You of Rank a Brand. mode app voor

Good on you

Good On You (voorheen: Rank a Brand) is een app voor op je telefoon met ethische beoordelingen op modemerken. Het doel is om eerlijke en duurzaam winkelen wereldwijd makkelijker te maken voor de consument

De Good On You app helpt je met het kiezen van duurzame en eerlijke kledingmerken die een positieve impact hebben op de mensen, milieu en de dieren. Voor de rating op Good On You baseren de ontwikkelaars zich op de informatie die voor iedereen toegankelijk is. Denk aan rapporten van NGO's of onafhankelijke certificaten. Consumenten kunnen zo druk uitoefenen op bedrijven om duurzamere producten te maken. Via het platform kom je te weten hoe goed een bepaald modemerk scoort op het vlak van ethiek en duurzaamheid. 


Schone Kleren Campagne (SKC) oftewel Clean Clothes Campaign (CCC) is een organisatie met een keurmerk voor duurzame mode. wat is Schone Kleren Campagne (SKC) oftewel Clean Clothes Campaign (CCC) en welke modemerken vallen onder Schone Kleren Campagne (SKC

Schone Kleren Campagne / Clean Clothes Campaign

Schone Kleren Campagne (SKC) oftewel Clean Clothes Campaign (CCC) is een organisatie en zet zich in voor een transparante en eerlijke kledingindustrie waarin kledingarbeidsters onder goede omstandigheden kunnen werken en een eerlijk loon krijgen voor het werk wat ze doen. Op een werkplek die veilig is en waar hun rechten niet worden geschonden en ze de mogelijkheid hebben om een vakbond op te richten.

Schone Kleren Campagne is in 1989 opgericht in Nederland waarna activisten en consumenten in andere Europese landen geïnspireerd raakten. Zij organiseerden zich, startten hun eigen campagnes en sloten zich aan. Zo ontstond er een netwerk met steeds meer organisaties. Samen met deze organisaties, vormt Schone Kleren Campagne nu een wereldwijd netwerk; Clean Clothes Campaign, waarbij meer dan 250 organisaties en vakbonden zijn aangesloten. Gezamenlijk zetten zij zich in voor betere arbeidsomstandigheden en leefbare lonen in de wereldwijde kledingindustrie.


logo Organic 100 Content Standard keurmerk, Ingrid van New Angels schreef een blog over alle keurmerken voor duurzame kleding. Organic 100 Content Standard keurmerk is een label dat biologische stoffen garandeerd. wat is het Organic 100 Content Standard k

Organic 100 Content Standard

Organic 100 Content Standard is een keurmerk voor textiel dat volledig (95 - 100%) uit biologische materialen bestaat. Dat kan katoen, hennep, linnen, wol of een andere natuurlijke vezels zijn. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels, bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen (GMO) en geen kunstmest. 

Voor het Organic 100 Content Standard keurmerk moet er een waterbeheerplan zijn, maar er zijn geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding. Als het label op wollen kleding staat, moet deze wol uit een biologische veehouderij komen. Er zijn geen eisen op het gebied van mens & werk. Organic Content Standard wordt onafhankelijk gecontroleerd.


Cotton Made in Africa logo, keurmerk Cotton Made in Africa is een label voor duurzame Afrikaanse katoen. wat is Cotton Made in Africa. duurzame kleding blogs van Ingrid de Haan staan op de website van New Angels Eco Fashion. Cotton Made in Africa keurmerk

Cotton Made in Africa

Het keurmerk Cotton Made In Africa vind je op katoenen kleding uit Sub-Sahara landen, het vijfde grootste katoen producerende gebied. Het keurmerk richt zich op kleine boerenbedrijven en op seizoenarbeiders. De eisen gaan alleen over de grondstof, niet over de verdere keten zoals de arbeidsomstandigheden in de naaiateliers. Het keurmerk heeft tot doel om de leefomstandigheden van de katoenboeren in deze landen te verbeteren. 

Cotton Made in Africa is het enige katoen keurmerk dat eist dat de teelt van de water behoevende katoen op basis van regenval plaatsvindt. Genetische gemodificeerde katoen en de mest schadelijke pesticides zijn verboden. Het keurmerk stelt een set minimumeisen op milieu en op het vlak van mens en werk en stelt daarnaast nog ontwikkeleisen naar verdere verduurzaming. Controle wordt uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.


keurmerk Recycled Claim Standard (RCS 100) is een kledingkeurmerk voor gerecuclede kledingstoffen. label keurmerk Recycled Claim Standard (RCS 100). wat is het keurmerk Recycled Claim Standard (RCS 100) voor kleding. New Angels duurzame kleding, alle keur

Recycled Claim Standard (RCS 100)

Het Recycled Claim Standard keurmerk controleert de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in een eindproduct. Dit gebeurt op basis van controles door derden. Bij de RCS 100 heb je de garantie dat minimaal 95% van het product uit gerecycled materiaal bestaat. Dit is de meest duurzame van beide varianten die Recycled Claim Standard heeft.

Voor het keurmerk Recycled Claim Standard (RCS 100) zijn er geen eisen aan het recyclingproces zelf of op het gebied van mens en werk. Er zijn geen eisen voor de verwerking van de vezel tot kleding, arbeidsomstandigheden, en het gebruik van chemicaliën bij het verven van de stof.


Keurmerk Recycled Claim Standard (RCS Blended)  logo, wat is het keurmerk Recycled Claim Standard (RCS Blended) . New Angels duurzame kleding schreef een blog over keurmerken, Recycled Claim Standard (RCS Blended)  staat op de lijst. labels en logo's Recy

Recycled Claim Standard (RCS Blended)

Het Recycled Claim Standard keurmerk controleert de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in een eindproduct. Bij de RCS BLENDED variant ligt dit percentage tussen de 5 – 95%. Dus ook met slecht 5% gerecycled materiaal kan een kledingstuk dit keurmerk dragen. Wil je liever 100%, ga dan voor het Recycled Claim Standard RCS 100 keurmerk.

Ook voor het keurmerk Recycled Claim Standard (RCS Blended) zijn er geen eisen aan het recyclingproces zelf of op het gebied van mens en werk. En er zijn geen eisen voor de verwerking van de vezel tot kleding, arbeidsomstandigheden, en het gebruik van chemicaliën bij het verven van de stof.


logo Global Recycled Standard, wat is Global Recycled Standard. keurmerken voor kleding en Global Recycled Standard. New Angels is een duurzaam kledingmerk, mode voor dames, vrouwenkleding. label Global Recycled Standard

Global Recycled Standard

De Global Recycled Standard geeft aan dat één of meer materiaalsoorten van kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Dit betekent dat de hoeveelheid gerecycled materiaal in een samengesteld product dus lager kan zijn dan deze 50%.

Het Global Recycled Standard keurmerk is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie. De eisen gaan behalve over de recycling ook over het milieubeleid van het bedrijf. Er zijn milieucriteria voor het lozen van afvalwater en het water-, chemicaliën- en energiegebruik moet geregistreerd worden. Verder zijn er criteria voor de veiligheid, arbeidsomstandigheden en het opleidingsniveau van het personeel. Er zijn drie partijen betrokken bij het keurmerk, waaronder een onafhankelijke controle-instantie. Het is daarmee een betrouwbaar keurmerk, ondanks dat de controle niet-geaccrediteerd is.


keurmerk Biokreis, logo Biokreis, wat is het Biokreis keurmerk voor kleding. Leder keurmerk Biokreis, Biokreis keurt leer. biologisch leer van Biokreis, keurmerken op een rij.

Biokreis

Het Duitse keurmerk Biokreis op leren producten geeft aan dat de huiden afkomstig moeten zijn uit de biologische veehouderij. Het keurmerk stelt aan de verwerking van de huiden dezelfde eisen als IVN Naturleder. Er zijn eisen aan het conserveren, het looiproces (o.a. chroomvrij looien o.b.v. plantaardige looistoffen, beperkt watergebruik en afvalwaterzuivering) en eisen aan arbeidsomstandigheden. Er is een onafhankelijke controle.

Biokreis is opgericht in 1979 en met het hoofdkantoor in Passau, is Biokreis nu actief in heel Duitsland. Dierenwelzijn, een grondstoffen besparende kringloopeconomie, regionale samenwerking en toegevoegde waarde, ambachtelijke voedselverwerking - dat is waar de vereniging voor staat. De richtlijnen liggen ver boven de normen van de EU-biologische verordening en zijn bindend voor alle leden.


Naturtextil IVN Zertifiziert Best is een Duits keurmerk en komt voor op kleding, garens en stoffen, Blog over keurmerken met Naturtextil. gemaakt van natuurlijke grondstoffen: wol, katoen, linnen, hennep en ramie. blog duurzame kleding en kleding keurmerk

Naturtextil IVN Zertifiziert Best

Naturtextil IVN Zertifiziert Best is een Duits keurmerk en komt voor op kleding, garens en stoffen. IVN staat voor 'Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft'. In Nederland komt het sporadisch voor op alternatieve kleding. Naturtextil kleding en -textiel voldoet minimaal aan het GOTS-keurmerk voor biologische materialen. Het garandeert dat de kleding huid- en milieuvriendelijk is, en gemaakt van natuurlijke grondstoffen: wol, katoen, linnen, hennep en ramie. 

Naturtextil werkt op basis van biologische teelt, lange levensduur van producten en milieuvriendelijke productiemethoden. Naturtextil stelt ook sociale eisen op gebied van onder meer arbeidsomstandigheden in naaiateliers. Het keurmerk stelt geen dierenwelzijnseisen aan de wolproductie. Er is sprake van onafhankelijke geaccrediteerde, en daarmee betrouwbare controle.


Naturleder IVN certified

Het Duitse keurmerk Naturleder IVN certified is Europa's enige kwaliteits standaard voor duurzaam leer. De organisatie IVN (Internationale Verband der Naturtextilwirtschaft) werd opgericht in 1999 en heeft twee kwaliteitslabels gecreëerd: Naturtextil IVN certified BEST en Naturleder IVN certified. Deze twee keurmerken zijn gericht op de volledige textielketen, zowel in termen van ecologische normen als maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De norm van Naturleder IVN certified heeft betrekking op alle productiestadia van grondstof tot verkoop en gebruik van het afgewerkte leer (maar niet op het leren eindproduct). Naturleder IVN certified is een norm voor milieuvriendelijke lederen producten in Europa.


Kledingkeurmerk Bluesign, logo Bluesign, BlueSign is een Zwitsers keurmerk voor kleding en textiel. alle keurmerken op een rij voor de blog van New Angels duurzame kleding. geschreven door INgrid de Haan.

Bluesign

BlueSign is een Zwitsers keurmerk voor kleding en textiel. Er zijn duurzaamheidseisen opgesteld aan de productiefase van de kleding (stofvervaardiging en naaiateliers) en aan het eindproduct (voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en chemicaliën). Er zijn geen eisen aan de productie en teelt van de kledingvezels zelf.

De eisen van Bluesign richten zich op efficiënt gebruik van grondstoffen, veiligheid van de consument, uitstoot naar water en lucht en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. BlueSign controleert zelf of er aan de eisen voldaan wordt. BlueSign heeft ook richtlijnen voor arbeidsomstandigheden, maar daarop wordt niet specifiek gecontroleerd: eigen verklaringen van de bedrijven volstaan.


keurmerk logo Blauer Engel. Blauer Engel is een Duitse keurmerk voor producten die milieuvriendelijker zijn dan andere producten met dezelfde gebruikersdoeleinden, en komt voor op mode als kleding en schoenen. Er zijn zowel eisen aan het gebruikte leer al

Blauer Engel

Blauer Engel is een Duitse keurmerk voor producten die milieuvriendelijker zijn dan andere producten met dezelfde gebruikersdoeleinden, en komt voor op mode als kleding en schoenen. Er zijn zowel eisen aan het gebruikte leer als aan andere materialen die in schoenen gebruikt worden, zoals rubber, katoen. Katoen en andere natuurlijke vezels moeten afkomstig zijn uit de biologische landbouw.

Voor leer geldt dat de huiden voor Blauer Engel alleen afkomstig mogen zijn van dieren uit de zuivel-/vleesindustrie. Rubber uit duurzaam beheerde bossen. Er zijn milieueisen gericht op minimalisatie van het gebruik van chemicaliën, watergebruik, kwaliteit van het afvalwater en verpakking. De eindproducten worden getest op maximale grenswaarden voor schadelijke stoffen. Het keurmerk verwijst wat betreft sociale eisen naar de internationale ILO normen. Het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd


kleding keurmerk Nordic Ecolabel. New Angels blog met alle keurmerken voor textiel. Nordic Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk voor textiel en leer, maar ook voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddellen. Er worden eisen gesteld aan energie- en waterver

Nordic Ecolabel

Nordic Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk voor textiel en leer, maar ook voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddellen. Er worden eisen gesteld aan energie- en waterverbruik, en sociale eisen. Baby producten met textiel moeten ten minste 50% biologisch katoen bevatten, of 100% katoen met beperkte gebruik van pesticiden (IPM cotton).

De Nordic Ecolabel eisen voor leer hebben betrekking op restanten van chroom en andere chemicaliën in het product en in het afvalwater. Huiden mogen alleen afkomstig zijn van vee uit zuivel- en vleesindustrie of herten, rendieren en elanden. Het keurmerk is vooral gericht op transparantie.


kleding keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Responsible Down Standard (RDS) is een keurmerk voor dons dat aangeeft dat de dons afkomstig is van watervogels die op een meer diervriendelijke wijze behandeld zijn dan gangbare watervogels, zo worden er

Responsible Down Standard (RDS)

Responsible Down Standard (RDS) is een keurmerk voor dons dat aangeeft dat de dons afkomstig is van watervogels die op een meer diervriendelijke wijze behandeld zijn dan gangbare watervogels, zo worden er geen levende vogels geplukt. 100% van het dons in een kledingstuk (of beddengoed) is RDS gecertificeerd.

De textielindustrie is zich in toenemende mate bewust van de inkoopproblematiek, met name bij dierlijke producten zoals veren en dons. Daarom is donskeurmerk Responsible Down Standard in het leven geroepen. Dons moet afkomstig zijn van vogels die gehouden zijn voor voedselproductie. Dwangvoeden, levend plukken en snavel kappen zijn verboden. Ook mogen de dieren niet in kleine kooien gehouden worden


keurmerk Woolmark is een label voor wollen kleding. New Angels schreef een blog over duurzame kleding keurmerken. Woolmark (wolmerk) is een handelsmerk van AWI. Producenten van wollen artikelen zoals kleding en textiel kunnen een licentie krijgen om dit m

Woolmark

Woolmark (wolmerk) is een handelsmerk van AWI. Producenten van wollen artikelen zoals kleding en textiel kunnen een licentie krijgen om dit merk te gebruiken. Voorwaarde is dat het artikel voldoet aan een aantal eisen opgesteld door de AWI. Woolmark Company is eigenaar van het logo Woolmark. De materiaalcontroles gebeuren door onafhankelijke laboratoria. 

Woolmark geeft aan dat een product is gemaakt van wol, maar stellen verder geen milieu- of dierenwelzijnseisen. Wel gelden kwaliteitscriteria voor vezelsterkte, 'pillen' en krimpeigenschappen van de wol. Er zijn twee afgeleide keurmerken voor producten die gedeeltelijk uit wol bestaan: Woolmark Blend (minimaal de helft wol) en Wool Blend (tussen de 30 en 50 procent wol).

Wat een waslijst aan keurmerken he? Deze blog is een mooi naslagwerk voor alle kleding,- en textiel keurmerken. Of mis je er nog eentje? New Angels werkt o.a. met GOTS biologisch katoen en OEKO-Tex garen, en alles over onze duurzaamheid (Eco, Fair & Vegan) staat op onze website, hier zijn we heel transparant in. Mocht je vragen hebben dan kun je ons altijd een berichtje sturen. 

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.