Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Heb je altijd recht op retour?

Online aankopen zijn niet meer weg te denken. Het gemak en genot van thuis op de bank iets bestellen wat je de volgende dag al in huis hebt, is groot. Maar soms bevalt je aankoop niet of voldoet het niet helemaal aan je verwachting. Wat dan? Kun je alles zomaar retourneren. Dat kan dus NIET. Lees hier wat de algemene uitzonderingen zijn voor retour.

Kan ik mijn bestelling retourneren? of niet? Wat kan ik retour sturen, en wat niet? Niet alles aankopen kunnen retour, let hier op. Aankopen bij New Angels Eco fashion kunnen in principe retour gestuurd, echter maatwerk kleding kan niet retour. Lees de vo

Gemakkelijk en snel online bestellen. Maar wat nu als er iets retour moet? Kan dat zomaar?

Heb je altijd recht op retour?

Als je spijt hebt van je aankoop kun je het product soms ruilen of teruggeven. Als je het via internet kocht, heb je wettelijk het recht om je aankoop terug te sturen. Maar als je iets in een gewone winkel kocht, mag de verkoper kiezen of je het mag ruilen, en krijg je geen geld terug. Behalve als een product te snel kapot is.

Is retour verplicht voor een webshop?

Voor een aankoop via internet is in principe de webshop verplicht jouw retour te accepteren. Klanten krijgen bij een koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding tot 14 dagen na ontvangst van de goederen, zo ook bij New Angels. Een webwinkelier is verplicht zo'n retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant opgeeft. Vaak wordt een reden van retour wel gewaardeerd, omdat een webshop dan weet wat ze kunnen verbeteren in de toekomst om teleurstellingen te voorkomen (misschien is de productomschrijving onduidelijk).

Is retour altijd gratis?

Een aantal grote webshops bieden gratis retourneren aan. Sommige consumenten denken dat het retour sturen van een bestelling altijd gratis is, maar dit is zeker niet het geval. Gratis retourneren is een service, geen verplichtingAls je gebruikmaakt van je herroepingsrecht, komen de retourkosten voor jouw rekening als de webshop dit aangeeft op zijn website. De meeste kleine webshops bieden nooit gratis retour aan, dit is simpelweg te kostbaar voor een klein bedrijf. Gratis verzending is ook een service, geen recht. Iemand moet immers het transportbedrijf betalen.

Hoelang recht op retour?

Een klant heeft wettelijk het recht om een product binnen 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden aan te melden voor retour, dit doe je meestal door een mailtje te sturen naar de verkoper. Na deze periode heeft de klant nogmaals 14 dagen om het product daadwerkelijk retour te sturen. Maximaal heb je dus 28 dagen de tijd.

Kan een webshop een retour weigeren?

Zolang je retour artikel verzegeld is, mag je producten gewoon terugsturen. Heb je de verzegeling (meestal in de vorm van folie of een sticker) van een product verbroken, dan mag de webwinkel het retourneren weigeren. 

Voor aankopen op markten gelden andere regels

Voor online aankopen geldt geen minimum aankoopbedrag om u te kunnen beroepen op het herroepingsrecht. Voor aankopen gedaan op straat, aan huis of bij bijvoorbeeld dagtochten, geldt een minimale aanschafwaarde van € 50,- om u te kunnen beroepen op het herroepingsrecht. De verkoop tijdens “snoepreisjes” op de Rijn, in een zaaltje van een hotel, op straat, of tijdens een “speciaal georganiseerd” event, vallen voor consumenten eveneens allemaal onder het herroepingsrecht. Consumenten kunnen zodoende hun aankoop ongedaan maken en hun geld terug claimen, als het aankoopbedrag maar hoger was dan € 50,- inclusief btw.

 

Voor zakelijke aankopen, dus aankopen gedaan door ondernemers, geldt eveneens géén herroepingsrecht of wettelijke bedenktijd.

Welke artikelen kunnen mogelijk niet retour?

Artikelen die mogelijk niet retour kunnen zijn haarmode, bikinibroekjes, badpakken (met plastic plakker in het kruis), maar ook ondergoed of andere intieme artikelen. Deze kunnen vaak niet retour zodra het uit de verzegelde verpakking is gehaald, of als je beschermingsstrip is verwijderd of beschadigd (zoals eraf gehaald en er weer opgeplakt). Lees goed wat er op de website wordt aangegeven over het retourbeleid. 

Wat kun je niet terug sturen?

Volgens de wet zijn er een aantal producten die uitgezonderd zijn van het herroepingsrecht. De consument moet hier vooraf nadrukkelijk op worden gewezen. Check de website dus goed. Deze artikelen mogen waarschijnlijk niet retour:

 

  • Producten die volgens de specificaties van de klant gemaakt zijn
    In deze categorie vallen producten die echt speciaal volgens de wensen van de klant gemaakt zijn. Zoals het maatwerk dat New Angels aanbiedt. Met maatwerk kan de klant zelf handmatig op de centimeter maten en personalisatie-opties opgeven. Een uniek op maat gemaakt kledingstuk dus, wat niet meer opnieuw de verkoop in kan.

 

  • Hygiënische producten of producten met een gezondheidsrisico waar de verzegeling van verbroken is
    Producten die na opening niet retour kunnen, om hygiënische of gezondheidsrisico’s, mogen uitgesloten worden van herroeping. Deze producten moeten dan wel verzegeld zijn met een folie of sticker. Bij niet verbroken verzegeling mogen de producten gewoon retour kunnen. Na verbreken van de verzegeling komt het herroepingsrecht pas te vervallen. Denk aan de hygiëne stickers in badmode.

Maatwerk

Dit zijn producten die volgens de specificaties van de klant gemaakt zijn. In deze categorie vallen producten welke echt speciaal volgens de wensen van de klant gemaakt zijn. Hiervoor gelden wel strenge eisen. Een product met bijvoorbeeld 6 vaste keuzes welke pas samengevoegd worden na bestelling vallen hier NIET onder. Een standaard bankstel met keuze voor bekleding mag je niet uitzonderen volgens de wet. Ook een computer die wordt samengesteld op maat, aan de hand van standaard onderdelen, valt hier NIET onder. Een ketting waarin de naam van de koper is gegraveerd daarentegen weer wel. Zo ook een kast welke speciaal voor de consument is ontworpen en gemaakt. De manier van presenteren is hierbij belangrijk. Zijn er bij een product verschillende opties te zien, dan wordt dit gezien als standaard. Kun je zelf handmatig tot op de centimeter maten, kleuren en personalisatie-opties opgeven, dan is er sprake van maatwerk.

Waarom kun je maatwerk niet retourneren?

Maatkleding wordt volledig naar jouw maat gemaakt. Er wordt een patroon getekend speciaal voor jouw maten. Dit alleen al vergt heel wat extra tijd. De kleding is niet geprefabriceerd en wordt vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, en die voor een specifieke persoon bestemd zijn. Producten die op maat zijn gemaakt, volgens de voorkeuren van de consument, hoeven niet retour geaccepteerd te worden, wanneer dit vooraf duidelijk op de website vermeld staat.

Maatwerk New Angels

Maatkleding maken wij in ons atelier speciaal voor jou aan de hand van de maten welke wij van jou ontvangen. Een dergelijk artikel is dan ook niet door ons terug te nemen en in te zetten voor verkoop aan anderen. Maatkleding is bij New Angels uitgesloten van de standaard herroepingsprocedure (lees Algemene Voorwaarden). 

 

Indien de door jou ontvangen maatkleding niet naar tevredenheid is, dan kun je contact met mij op te nemen (ingrid@newangels.nl) Samen bekijken we hoe we jouw verzoek in alle redelijkheid kunnen oplossen en hoe (en of) aanpassingen gedaan kunnen worden. Wij willen uiteraard dat je blij bent met een kledingstuk uit de collectie van New Angels. 

Waarom kun je hygiëne producten niet retourneren?

Als consument kun je dus niet zomaar alles retourneren. Een uitzonderingen is wanneer bij hygiënische producten waarbij de verzegeling is verbroken. De verzegeling mag je na de levering dus niet verbreken, anders vervalt het recht op retourneren. Hiermee wordt verzekerd dat hygiëne producten niet gebruikt worden alvorens het product te retourneren. Dit zorgt ervoor dat iedereen een schoon, ongebruikt product toegestuurd krijgt. Een sticker verwijderen en opnieuw opplakken wordt gezien al verbroken zegel. 

Verpakking hygiëne producten

In onze collectie kunt u ook hygiëne producten vinden. Zoals hierboven aangegeven kunnen wij om hygiënische redenen de items in onze collectie niet retour nemen als de verzegeling is verbroken. De staat en verpakking van geretourneerde artikelen moet aan de volgende voorwaarden voldoen: hygiëne producten dienen in onbeschadigde verpakking en in geleverde staat te worden geretourneerd. Dit betekend dat het in dezelfde verpakking (doos) dient te worden retour gezonden. Advies is om bij het beoordelen van het artikel deze niet uit te vouwen. Bovendien worden onze hygiëne items geleverd in een verzegelde verpakking. Deze verzegeling mag niet verbroken zijn als u het product retour wil sturen.

 

De hygiëne uitzondering wordt toegepast zodat iedereen een schoon, ongebruikt product toegestuurd krijgt. Retour gezonden artikelen worden namelijk weer verkocht. Goedkope merken als Shein gooien soms retour gezonden artikelen weg, gedragen of niet. Dat is voor hen goedkoper (volgens mij is dat natuurlijk belachelijk en vreselijk vervuilend, maargoed). Maar je begrijpt dat dit bij een klein bedrijf en bij duurdere items ondenkbaar is. Deze kleding wordt weer opnieuw verkocht. Een klein bedrijf zou in financiële problemen kunnen raken als de retouren niet meer verkoopbaar zouden zijn. Vandaar dat er regels zijn voor het retourneren. Het is belangrijk dat de consument hier vooraf nadrukkelijk op wordt gewezen. 

webshop aan koop retour sturen. Wat betekend retour sturen? Is retour sturen gratis? Wat kost iets retour sturen? Hoe maak je een Retourlabel?  pakket retourneren postnl waar kan ik postnl pakket retourneren wetgeving retourneren artikelen postnl retour o

Er werden in 2021 ruim 654 miljoen pakketten binnenlands verstuurd, een kwart meer in 2020.

Er werden 57 miljoen stuks retour gestuurd.

 

Waardevermindering bij kapotte artikelen

Stuur je een artikel terug dat kapot is? Over het algemeen is er een keuze voor webwinkels om in sommige situaties en bij kapotte retour artikelen te kiezen voor waardevermindering. Je krijgt dan NIET je volledig aankoopbedrag retour. De webshop neemt het (beschadigde) artikel retour en past  waardevermindering toeHeb je als klant een artikel ontvangen dat al beschadigd was, zonder jouw toedoen? Neem dan altijd contact op met de verkoper, zij zullen je dan doorgaan een nieuw artikel toesturen.

Uw product veilig terug sturen

Het herroepingsformulier stopt u in de doos waarin u het product ook terugstuurt. Zorg ervoor dat u een bewijs hebt van verzending, omdat u moet kunnen aantonen dat u binnen 14 dagen na aflevering van het product een beroep op het herroepingsrecht hebt gedaan. Dat het pakket eventueel buiten de termijn van 14 dagen bij de verkoper aankomt, is niet van belang. Let er op dat u het product terugstuurt op uw risico. Ontstaan er beschadigingen tijdens het vervoer naar de verkoper of komt het product niet aan? Dan bent u daarvoor aansprakelijk. Afhankelijk van de waarde van het product kan het daarom verstandig zijn om het product aangetekend of verzekerd te verzenden. 

Neem bij twijfel contact op met de webshop

Wilt u meer weten over het retourneren van maatwerk of hygiëne producten? Neemt u dan vrijblijvend op met de betreffende webshop. Voor vragen over New Angels kun je een mail sturen of bericht via social media sturen. 

 

Probeer zoveel mogelijk retourneren te voorkomen door de productomschrijving goed te lezen, en je maten goed te meten voordat je kleding online besteld. Gebruik hiervoor de maattabel. Bespaar jezelf de extra kosten en de extra moeite door goed na te denken voordat je iets online koopt. Gaat het retour sturen bij jou altijd goed? Wat is jouw ervaring met webshops?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.