Gratis verzending in NL & BE

Het verschil tussen fast fashion en slow fashion

In principe zou het bij mode altijd om de kwaliteit van de kledingstukken moeten gaan. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Fast fashion draait om kwantiteit en levert daarmee in op de kwaliteit. Fast fashion wordt gemaakt in grote hoeveelheden, is voordelig en erg trendgevoelig. Slow fashion gaat over kwaliteit en vraagt ons te minderen in de kwantiteit, dus minder kleding maar wel van beter niveau. Beiden staan eigenlijk symbool voor hele verschillende leefstijlen.

Je begrijpt dat duurzame kleding geheel slowfashion is. Alles is beter: het salaris van de naaisters, de kwaliteit van de kleding en de milieuvriendelijkheid in z'n geheel.

Wat is slow fashion?

De term slow fashion is eigenlijk een alomvattende term en staat voor alles wat fast fashion niet is. Modebedrijven die zichzelf beschouwen als een slow fashion merk, produceren hun kleding op een manier die beter is voor mens, dier en milieu. 

 

We proberen tegenwoordig alles in het werk te stellen om de impact van onze levensstijl op onze dierbare planeet zoveel mogelijk te beperken. Ook in de modewereld is er tegenwoordig heel veel aandacht voor verduurzaming en dat is goed. De termen fast & slow fashion zijn uitgegroeid tot vaak gebruikte termen in de modewereld.

 

Bij slow fashion staat duurzaamheid en kwaliteit steeds voorop. Dit betekent in eerste instantie dat je voor slow fashion over het algemeen (een stuk) meer zal moeten betalen dan voor fast fashion. Maar als je weet waar het verschil in zit, dan blijkt dat gelukkig steeds meer mensen toch de overstap maken en liever iets meer betalen voor een kledingstuk dat echt helemaal 'goed' is, en dus letterlijk en figuurlijk beter aanvoelt.

Fastfashion

Fast fashion wordt zo genoemd omdat kledingcollecties binnen dit segment snel worden afgewisseld. De collecties zijn erg seizoens- en trendgebonden. En meestal gaat het hier om goedkope kleding van lage kwaliteit, denk daarbij aan kleding van bedrijven als Primark en Zara. De kleding van deze modemerken is vaak zo goedkoop omdat deze wordt gemaakt in lagelonenlanden door onderbetaalde werknemers. 

New Angels is een slowfashion modemerk in Nederland. Wat is het verschil tussen slowfashion en fastfashion, fastfashion is snel en goedkoop, slowfashion is kwaliteit en duurzaam. mensvriendelijk en mooi gemaakte kleding, zoals New Angels eco fashion

Daarnaast moeten deze mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden werken, denk aan ongezonde en onveilige fabrieken en kinderarbeid. Het is dus geen duurzame productie.

 

En niet alleen de mensen maar ook het milieu lijdt eronder, want er worden zo goedkoop mogelijke stoffen gebruikt die bij de productie aanzienlijk veel (meer) chemische bestrijdingsmiddelen, water en energie gebruikt. Het klimaat verander hierdoor, maar ook de bodem en de gezondheid van de mensen die er mee moeten werken. Fast fashion raakt snel uit de mode en dan hou je dus altijd kledingstukken over die niet worden verkocht, deze overschotten worden verbandt. Verspilling ten top. 

Slowfashion

Slow fashion is totaal het tegenovergestelde. Het is een tegenbeweging die is ontstaan in 2007. Deze term werd voor het eerst gebruikt door Kate Fletcher. In tegenstelling tot fast fashion is slow fashion veel minder seizoens- en trendgebonden. Veel ontwerpen zijn tijdloos en kunnen nog jaren lang gedragen worden zonder uit de mode te raken.

Daarnaast staat de kwaliteit van kleding veel hoger in het vaandel en worden er kleinere oplages geproduceerd. In de gehele lijn is iedereen zich bewust van de duurzaamheid van slowfashion, van ontwerper tot de consumenten. Allen zijn zich bewust van de impact van hun beslissingen op mens en dier. Werknemers krijgen een eerlijke prijs voor hun werkzaamheden en werken onder goede arbeidsomstandigheden.

 

Ook wordt er bij de productie veel meer rekening wordt gehouden met duurzaamheid en de impact die de productie van kleding kan hebben op de natuur en het klimaat. Daarbij staat slow fashion niet op zichzelf, maar kun je het zien als onderdeel van een levensstijl. Een duurzame levensstijl, die ook wel gecombineerd wordt met een vegan levensstijl.

New Angels - een Slowfashion kledingmerk

New Angels is een slowfashion kledingmerk. Al onze kleding en accessoires zijn 100% duurzaam. Duurzame biologische en ecologische stoffen, eerlijke productie (voornamelijk in Nederland), tijdloze designs, kleine oplages, geen verspilling, geheel diervriendelijk en veganproof.

 

Ga jij 'fast' of ga je 'slow'? Of combineer je misschien beide? 

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.