Gratis verzending voor bestellingen boven de € 40,-

Is duurzame kleding duurder?

Meestal is duurzame kleding die je nieuw koopt inderdaad duurder. Goeie kwaliteit is nu eenmaal duurder. Maar koop je tweedehands kleding, wat ook heel duurzaam en vaak van goeie kwaliteit is, dan ben je wel een stuk goedkoper uit. Het is ook maar net waarmee je het vergelijkt natuurlijk, want de term 'goedkoop is duurkoop' is je vast ook wel bekend. Dus wat is goedkoop? En wat is duur? En is duurzame mode echt altijd duur? Nee. Gelukkig niet! Ontdek hier waarom dit vooroordeel niet helemaal klopt.

duurzame kleding van new angels. bij duurzame kleding gebruik gemaakt wordt van materialen als: Biologisch katoen, Tencel™ of gerecycled polyester. Deze materialen houden meer rekening met mens, dier en natuur. Daarom zijn ze ook duurder om in te kopen. D

We geven gemiddeld € 1.270,- per jaar uit aan kleding

Wat is (te) dure kleding?

Of je dat leuke biologische jurkje duur of goedkoop vindt is persoonlijk. Misschien ben je wel in een vrolijke bui waarin je jezelf wil verwennen en de prijs minder belangrijk is. Of misschien denk je wel aan een artikel dat je net hebt gelezen over kleding. Schijnt de zon, ben je gezellig aan het shoppen met je vriendin of moeder, ga je bijna op vakantie: het hangt af van het moment en de dag waarop je deze keuze moet maken: wel of niet kopen? Heb je op dat moment het geld voor deze aankoop? Hoe sta je op dat moment in het leven?

 

Als je dit op een objectieve manier op één moment zou meten, kom je bij een concept dat economen en marktonderzoekers de “prijselasticiteit van de vraag” noemen. Dit meet hoeveel “rek” er zit op de prijs van een product. Als de verkoper zijn prijs verhoogt, zal je dan nog bereid zijn om het product te kopen?

 

Vele grote bedrijven passen dit principe toe om een zo hoog mogelijke prijs te kunnen bepalen. Zo veel mogelijk winst dus, geen eerlijke benadering. Vele kleine modebedrijven zullen eerder hun prijs opbouwen op basis van de kosten die ze hebben om iets te maken.

Waarom is duurzame kleding duurder?

Voor veel mensen blijft de stap naar het maken van duurzame keuzes lastig. Misschien herken je jezelf hier wel in? Je wilt wel duurzamer leven, maar wordt toch nog tegengehouden. Hierbij kunnen verschillende redenen meespelen. Uit een aantal onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen duurzame kleding soms te duur vinden. Dat kan dan ook de reden zijn om de stap tot een daadwerkelijke aankoop toch niet nemen. Het helpt als je weet waar de prijs van een kledingstuk uit is opgebouwd. Duurzame kledingmerken maken gebruik van materialen als biologisch katoen, Tencel of hennep. Deze materialen houden meer rekening met mens, dier en natuur. Daarom zijn ze ook (iets) duurder om in te kopen. En zo zijn er meer factoren die meespelen bij de prijs bepaling.

hennep shirt van New Angels. dameskleding. ‘Sweatshop’ is de populaire benaming voor een naaiatelier waarin arbeiders in landen als Bangladesh en India onder slechte omstandigheden kleding maken

Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.

De kosten om kleding te maken

Er zijn kosten voor een fabrikant om een product te maken, en zij moeten hierbij meerdere keuzes maken die invloed hebben op de prijs. Doe je dit op een bewuste en duurzame manier, met ethische keuzes voor de meest ecologische materialen en dicht bij huis (minder transport, minder CO2 uitstoot) dan is dat bijna altijd duurder. Eén meter biologisch linnen die in Europa wordt geweven is al snel 3 tot 5 keer duurder dan regulier linnen uit Azië. Daar bovenop hebben kleinere bedrijven niet de aantallen en daarbij komende voordelen waarvan de grootste modeketens profiteren. Hoe meer je besteld, hoe goedkoper het per stuk (of per meter) wordt. Ethisch geproduceerde kleding kost meer en het verzekerd je dat is goed is gedacht aan het milieu en de mensen. Fast fashion daar tegenover is verantwoordelijk voor vervuilde rivieren, uitbuiting en dwangarbeid, hoge afvalbergen en microplastics die vrijkomen bij het wassen.

 

Er gebeurt heel wat achter de schermen van jouw aankoop. Het is aan jou of je dit wil zien, en wilt laten meewegen in jouw koopgedrag. Wanneer jij kiest voor een kledingmerk dat bewuste keuzes maakt, is het mogelijk dat je meer betaalt, maar de verborgen kosten zullen lager zijn. Je betaalt als het ware niet de werkelijke kosten van je aankoop. Een lage aankoop is vaak een hoge vervuiling. Natuurlijk heeft niet iedereen hetzelfde budget, en kan dat het moeilijker maken om de keuze te maken waar jij echt achter staat.

Betere arbeidsomstandigheden bij duurzame merken

Bij duurzame kleding betaal je, in tegenstelling tot fast fashion kleding wel een eerlijke prijs. Bij fast fashion kledingmerken moet de kleding zo snel en goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk winst gemaakt. Naaisters krijgen de doelstelling om 100 tot 150 kledingstukken per uur te maken. Dit is natuurlijk absurd en bijna onmogelijk, en het lukt de naaisters dan ook vaak om er “maar” 50 per uur te halen. Ze moeten (vaak onbetaald) overwerken om hun doelen te halen. En daarbij werken ze vaak 6 of 7 dagen in de week.

Bovendien krijgen ze ook zwaar onderbetaald. Als we bijvoorbeeld kijken naar het leefbaar loon van India ligt deze op €256,50 euro per maand. India is een land waar veel productie van fast fashion plaatsvindt. De arbeiders krijgen daar vaak nog minder dan de helft van het leefbaar loon betaald. Zo verdienen ze tussen de €65 en €98 euro per maand. Ook grote Nederlandse kledingmerken produceren daar. Onder andere door die lage arbeidskosten kan kleding zo goedkoop in de winkels liggen.

 

In Bangladesh waar ook veel fast fashion geproduceerd wordt liggen de lonen zelfs nog lager dan in India. Daar houdt een naaister zo’n 18 cent over van een shirt dat verkocht wordt voor €29,- 

 

Bij duurzame bedrijven liggen de lonen gelukkig een stuk hoger. Dit is onder andere een van de redenen waarom duurzame kleding duurder is. De kosten zijn simpelweg hoger. Je betaalt dus bij duurzame kleding echt een eerlijke prijs voor een kledingstuk.

dameskleding koop je bij new angels eco fashion. Zo'n super prijs kwaliteit-verhouding vind je nergens! Jouw betaalbare online fashion store. Levering binnen 48 uur. duurzame kleding voor een betaalbare prijs.

Kledingstukken van kwalitatief goede materialen

Duurzame en kwalitatief goede stoffen zijn duurder om in te kopen. Zo krijgt een boer voor een kilo katoen uit India gemiddeld tussen de 33 en 53 cent. Voor een T-shirt is ongeveer 1 kilo nodig. Als we dan kijken naar de inkoopprijs van biologisch katoen ligt dit al snel op het minimaal het dubbele. Kleine merken letten beter op de kwaliteit van hun kleding, ze moeten het daar immers van hebben, die 'paar' items. Die moeten goed zijn. is de kwaliteit niet goed, dan blijft het niet zo lang mooi. Slow fashion is gemaakt om lang me te gaan. Daarentegen is fasf fashion gemaakt voor kort gebruik, je moet snel weer nieuw kopen. Je kent het vast wel, zo'n goedkoop jurkje waarvan de naden helemaal loslaten, dat kun je aan het eind van de zomer weggooien. Goedkoop is dan alsnog duurkoop.

Hoeveel geven we gemiddeld uit aan kleding en schoenen?

Gemiddeld zijn de uitgaven aan kleding en schoenen in Nederland € 1.600 per jaar. Hiervan wordt over het algemeen € 1.270 euro aan kleding besteed en iets meer dan € 300 aan schoenen. Het bedrag dat aan kleding en schoenen wordt uitgegeven verschilt natuurlijk per inkomen en per leeftijd.

 

De beste manier om te kijken of jouw kleding 'duur' is, is om een rekensommetje te maken. Om de prijs van een kledingstuk te beoordelen kun je kijken naar de "cost per wear", ofwel de kost per draagbeurt. Dat is de prijs in verhouding tot het aantal keer dat je het kledingstuk draagt. Hoe vaak denk je het te gaan dragen?

 

Een feestjurk die je alleen maar koopt voor die ene bruiloft en nadien nog een tweede keer draagt, heeft een torenhoge cost per wear. Veronderstel dat je deze jurk koopt voor 100 euro. Dan is de cost per wear 50 euro (100 euro aankoop delen door 2 keer dragen). Dan is huren of lenen misschien een betere keuze. Draag je een kledingstuk juist heel vaak, zoals een t-shirt wat je het hele jaar door kunt dragen, of een jeans, dan zal het een lage cost to wear hebben. 

mode van new angels. Dameskleding online kopen | Voor ieder wat wils in alle soorten & maten | Gratis verzending. Wat zijn de beste online kledingwinkels? Waar kan je het beste kleding kopen? Wat zijn leuke dames merken?

Ook voor je kleding geld: goedkoop is duurkoop. Iemand betaald de prijs voor jouw 'koopje'

Cost to wear - wat is duur?

De kosten per keer dragen zijn gelijk aan de kosten van het kledingstuk gedeeld door het aantal keren dat je het draagt. Door deze berekening te maken, kan je jouw kast inventariseren in termen van wat een slimme aankoop was en wat niet. Als gevolg hiervan helpt het je om betere aankopen te doen en te hoge uitgaven te voorkomen. Om de kosten laag te houden kun je het volgende doen: vraag jezelf het volgende af: 

 

  • Hoe vaak zal je het dragen? Voor welke gelegenheden? Tijdens welke seizoenen? Kan je het makkelijk met andere kledingstukken combineren?
  • Beoordeel de kwaliteit van de stof: gaat deze lang mee of zal je snel gaatjes krijgen? Zal het kledingstuk lang zijn kleur behouden en mooi blijven? Kan het kledingstuk veel wasbeurten aan?
  • Is het een tijdloze kleur en model? Een print waar je verliefd op bent kan, maar je weet nooit zeker of dat na 5 jaar nog zo zal zijn.
  • Kan je het repareren wanneer het kapot is?

 

De cost to wear van een zomerjas die je maar 10 x per jaar draagt is gemiddeld hoog. De cost to wear van een pyjama die je dagelijks draagt is gemiddeld heel laag. Je zou dus kunnen concluderen dat je meer geld uit mag geven aan een (biologische) pyjama dan aan een zomerjas. Pyjama’s draag je vaak intensief, en je hebt er meestal geen 10 van. Biologisch linnen is een stevige stof die jarenlang mooi blijft en gemakkelijk jaren meegaat zonder gaatjes of slijtage. Een linnen winterpyjama kost je ongeveer € 75,-. Stel dat je deze afwisselend met 2 andere pyjama’s draagt, 5 jaar lang en 8 maanden per jaar. Dat zijn 400 nachten in totaal. De pyjama kost je dus 0,20 euro per nacht. Een investering die op lange termijn goed meevalt, toch?

Kledingkast gevuld met New Angels kleding

Duurdere kleding is niet altijd duurzame kleding

Het is belangrijk om te weten dat duurdere kleding niet standaard duurzaam is. Bij sommige merken betaal je puur een extra bedrag voor de merknaam. Mensen willen een populair kledingmerk graag dragen en daarom kan het merk meer geld voor het kledingstuk vragen. Wees daarom altijd kritisch en kijk bijvoorbeeld naar het materiaal waar het kledingstuk uit bestaat, en waar het is gemaakt. Deze gegevens vind je op het waslabel, dat in je kledingstuk zit.

 

Daar komt bij dat in deze tijd alles duurder wordt. Naast benzine, boodschappen en meubels wordt ook kleding steeds duurder. Door het coronavirus is de productiecapaciteit naar beneden bijgesteld. Nu het weer kan, worden winkels overvraagd en stijgen de prijzen. Dan hebben we nog de inflatie, hoge energieprijzen en personeelstekorten. Tel uit je winst... veel kledingmerken hebben het zwaar.

 

Alleen al daarom is het beter om een goed en eerlijk kledingmerk te steunen, dan die ellendige fast fashion te blijven supporten met je aankopen. 

Slowfashion is duurder dan de fast fashion. Nu je weet hoe de prijs van een product wordt bepaald, snap je waar dat prijsverschil vandaan komt. De keuze is aan jou: wat doe jij? Ga je zo veel mogelijk voor duurzaam en de lange termijn? Wat zijn jouw gouden tips om het betaalbaar te houden?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Anneke
een maand geleden

Jammer dat het duurder is ja, maargoed, alles is duur. En zoals je al zegt, tweedehands is helemaal niet duur, even afhankelijk waar jet dat koopt natuurlijk. Ik hou van unieke vintage items. En verder hou ik de aanbiedingen goed in de gaten ;)

Marieke
een maand geleden

Mijn tip is tweedehands (leuk om op markten te kopen!) en als je liever nieuw hebt dan de aanbiedingen volgen. Elk merk geeft wel eens extra kortingen of kortingscodes via nieuwsbrieven of op beursen. Daar koop ik de mooiste kleding voor een schappelijke prijs. Hollandse zuinigheid hahaha maar het werkt wel!!