Appel kaneel muffins recept (kan lactoservrij en glutenvrij)

Deze appel kaneel muffins zijn heerlijk en eenvoudig te maken. Je kunt er zelfs voor kiezen deze muffins volledig lactosevrij en glutenvrij te maken, of minder suiker te gebruiken voor een wat gezondere variant. Ze zijn sowieso superlekker door de zoete appel en kaneel. Ik geef een paar voorbeelden hoe je met verschillende ingrediënten een geheel eigen appel kaneel muffin kunt bakken!

 

Perfect als feestelijke traktatie, tussendoortje, op je werk of voor onderweg. Je kunt ze invriezen, en bijvoorbeeld later meenemen naar je werk. Dat doe ik zelf graag met muffins die over zijn. Als ik er ’s morgens eentje uit de vriezer meeneem naar mijn werk, dan is de muffin tegen de lunchpauze wel ontdooit. En ook uit de vriezer zijn ze nog steeds erg lekker!

 

 

recept lactosevrije appel kaneel muffins, kan ook glutenvrij gebakken worden. appel-kaneel muffin als traktatie of voor tussendoor. Appel muffins gezond Appel muffins zonder suiker Appel muffins zonder melk Appel muffins gezond

De voorbereiding

 

Je kunt elke soort appel gebruiken die je lekker vindt, bijvoorbeeld een Elstar, Jonagold of Pink Lady. Hoe steviger de appel, hoe beter hij zijn structuur behoudt. Je hebt maar één appel nodig om twaalf muffins te maken, maar als je van extra stukjes appel houdt, gebruik dan gerust twee (kleine) appels.

 

Qua smaak maakt het geen verschil of je kristalsuiker of basterdsuiker gebruikt. Basterdsuikerlost iets makkelijker op dan kristalsuiker, maar uiteindelijk zal je het verschil bijna niet merken. Je kunt dus degene gebruiken die je in huis hebt.

 

Voor lactosevrije appel kaneel muffins vervang je eenvoudig de boter en melk voor een plantaardige variant. Voor glutenvrije appel kaneel muffins kun je het bloem vervangen voor een glutenvrije bloemmix. 

 

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vooral de (plataardige) boter, eieren en (plantaardige) melk. Dit zorgt voor luchtige muffins en een mooi gelijkmatig beslag.

 

De muffins zijn in ongeveer 35 minuten klaar.

 

 

Bakpoeder of baking soda: het verschil uitgelegd

 

Handig om te weten: bakpoeder of baking soda zijn ingrediënten die je als thuisbakker regelmatig tegenkomt in recepten. Bakpoeder en baking soda zorgen er allebei voor dat je deeg of beslag rijst, maar het zijn twee verschillende producten en dus niet hetzelfde.

 

Bakpoeder (of baking powder) is een samengesteld rijsmiddel. Zodra bakpoeder in contact komt met vocht wordt er koolzuurgas gevormd. Dat gas laat je beslag of deeg rijzen, en zo wordt baksel lekker luchtig.

 

Baking soda, dit wordt ook wel natriumbicarbonaat, zuiveringszout, E500,of baksoda genoemd. Om baking soda te activeren, moet het in contact komen met een zuur. Denk aan karnemelk, yoghurt, citroensap, azijn, honing of basterdsuiker. Zonder zuur doet baking soda niets. Zodra baking soda in contact komt met zuur, wordt er koolzuurgas gevormd en dat zorgt voor een luchtiger beslag of deeg.

 

In dit recept gebruiken we bakpoeder. Bakpoeder heeft alleen het vocht uit de (plantaardige) melk nodig om je baksel te laten rijzen.

 

Wil je recepten aanpassen? Dat kan! Hou er rekening mee dat 3 theelepels bakpoeder gelijk staat aan 1 theelepel baking soda, en dat baking soda ook ALTIJD een zuur ingrediënt nodig heeft in je recept.

 

 

Vanille-extract of vanille poeder gebruiken?

 

In dit recept worden twee theelepels vanille-extract gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor vanille poeder. Als je geen vanille-extract in huis hebt (of gewoon geen zin hebt om weer richting supermarkt te rennen), kun je prima vanillepoeder gebruiken. Beide geven die heerlijke warme vanillesmaak, maar ze doen dat elk op hun eigen manier.

 

Vanille-extract is vloeibaar, het mengt zich makkelijk door elk beslag en geeft een ronde, zachte smaak. Vanillepoeder is juist droog en superhandig als je geen extra vocht wilt toevoegen. 

 

Het enige om rekening mee te houden: vanillepoeder is vaak sterker. Je hebt er dus meestal minder van nodig. En let op wát je koopt: het ene potje is puur gemalen vanille (fantastisch, maar prijzig), terwijl andere poeders vooral bestaan uit suiker en aroma’s.

 

Welke je kiest? Dat hangt af van wat je in huis hebt en waar je zin in hebt. Maar in deze muffins werkt het allebei prima, dus voel je vrij om te pakken wat het dichtst in de buurt ligt, en wat het goedkoopste is.

 

 

Ingrediënten voor 12 muffins

 

Voor de muffins:

 

1 appel (of 2 kleine appels)

250 g bloem 

2 theelepels bloem om de appel te bestuiven

1,5 theelepel bakpoeder

halve theelepel zout 

2 theelepels kaneel 

½ theelepel kaneel om de appel te bestuiven

115 g ongezouten boter (of plantaardige boter), op kamertemperatuur

200 g kristalsuiker (of basterdsuiker)

2 grote eieren, op kamertemperatuur

2 theelepels vanille-extract (of 1 theelepel pure vanillepoeder)

120 ml (plantaardige) melk

 

Voor de topping:

 

100 g (plantaardige) boter, gesmolten 

50 g kristalsuiker

2 theelepels kaneel 

 

 

Bereidingswijze van de appel kaneel muffins

 

1. Oven voorverwarmen & voorbereiden

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een muffinvorm licht in met bakspray, boter of plantaardige margarine en bestuif met een beetje bloem. Tik het overtollige bloem eruit zodat de muffins niet blijven plakken.

 

2. Droge ingrediënten mengen

Zeef in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel. Zet even apart.

 

3. Appelstukjes bestrooien

Meng in een klein kommetje de 2 theelepels bloem met wat kaneel (net genoeg om de appelstukjes licht te bedekken).

Schil de appel(s) en snij in kleine stukjes. Kleine stukjes mengen mooi en gelijkmatig in het beslag, en er is minder kans dat ze naar de bodem zakken.

Schep de blokjes appel door het bloem-kaneel mengsel tot ze gelijkmatig omhuld zijn. Zet apart.

 

4. Boter en suiker romig kloppen

Klop in een grote kom de boter en suiker licht en luchtig, ongeveer 3 minuten.

Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elke toevoeging.

Roer vervolgens de vanille-extract erdoor.

 

5. Natte en droge ingrediënten samenvoegen

Spatel de droge ingrediënten voorzichtig door het botermengsel, afwisselend met de (plantaardige) melk, tot alles net gemengd is. Niet overmixen! Te lang mixen maakt de muffins taai, dus zodra de bloem is opgenomen, stoppen met mixen. Spatel daarna de met bloem en kaneel bestoven appelblokjes door het beslag.

 

6. Vullen & bakken

Schep het beslag in de 12 muffinvormpjes en verdeel het gelijkmatig, vul elk vormpje voor ongeveer ⅔ tot ¾.

Bak de muffins ongeveer 30 minuten. Let op! Iedere oven is anders. Begin na 25 minuten even te checken met een prikker of je beslag gaar is.

Zo check je dit: steek een saté prikker in het midden van een muffin. Komt de prikker er schoon of met een paar droge kruimeltjes uit? Dan zijn de muffins gaar. Blijft er nat beslag aan de prikker hangen? Dan hebben ze nog een paar minuten extra baktijd nodig. Kleine stukjes appel die aan de prikker blijven kleven zijn geen probleem, het gaat echt om het beslag.

 

7. De topping maken

Smelt ondertussen de boter en laat even afkoelen. Meng in een apart kommetje de kristalsuiker en kaneel voor de topping.

 

8. Muffins afwerken

Laat de muffins na het bakken een paar minuten in de vorm afkoelen. Haal ze er daarna uit en bestrijk of doop de bovenkant in de gesmolten boter, gevolgd door het kaneel-suikermengsel. Laat ze afkoelen op een rooster, zodat de zoete topping kan opstijven.

 

 

Appel kaneel muffin recept lactosevrij en glutenvrij. zonder lactose, zonder gluten en super lekker! trakteer muffins, of als tussendoortje.  Appel muffins zelfrijzend bakmeel Appel kaneel muffins gezond Appel kaneel Muffins Jumbo Appel, kaneel muffins

Variaties om ook eens te proberen

 

• Noten toevoegen - Hak 50–70 g pecannoten of walnoten fijn en spatel door het beslag voor extra crunch.

• Appel & rozijn - Voeg 50 g gewelde rozijnen toe voor een klassieke, zoete twist.

• Speculaaskruiden - Vervang de kaneel door 2 theelepels speculaaskruiden voor een winterse, kruidige muffin.

• Glutenvrije versie - Gebruik een 1-op-1 glutenvrije bakmeel-mix. Let wel op: de muffins worden iets compacter.

• Minder zoet - Halveer de hoeveelheid suiker in de topping of laat de topping volledig weg. De muffins blijven nog steeds heerlijk.

 

 

Eet smakelijk! 

 

En zo simpel is het dus: een paar basis ingrediënten, één appel en een halfuurtje later staat je keuken vol met die warme geur van kaneel en versgebakken muffins. Hier krijg je gelijk trek van!


Deze appel kaneel muffins zijn niet alleen perfect voor een Lazy Sunday, maar ook ideaal om uit te delen, op werk, op school, of je eet ze gewoon allemaal lekker zelf op ;) En zoals ik al zei, je kunt ze ook heel goed invriezen. Handig voor later als je haast hebt maar ook lekkere trek, dan pak je er makkelijk eentje uit de vriezer.

 

Heb jij al verschillende variaties geprobeerd of heb je een favoriet soort appel die je graag gebruikt? Laat het me vooral weten, je kunt het delen in de reacties onder deze blog.

 

Heel veel bakplezier!!

 

Veel liefs,

Ingrid

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.