Gratis verzending in NL & BE

Hennep textiel

Stof gemaakt van de hennepplant

Stof gemaakt van hennep is zeer milieuvriendelijk. Met name doordat de organische vezels 100% recyclebaar/composteerbaar zijn. Maar ook het productieproces van hennepvezels is zeer duurzaam, zeker vergeleken met andere textielsoorten.

 

Naast het draagcomfort van hennepkleding zorgt deze bewonderenswaardige plant voor een ecologisch evenwicht. De plant heeft geen pesticiden nodig en maakt het verdichte grond met zijn diepe wortels los. Daarbij is het waterverbruik van een hennepgewas beduidend minder in vergelijking met katoen, zo’n 5x minder. Vaak is af en toe wat regen al voldoende, er is nauwelijks tot geen irrigatie nodig.

Wat is hennep? Een hennepplant groeit razendsnel en produceert meer vezelopbrengst per hectare dan welke andere plant dan ook. Tot wel 250% (!!) meer vezels dan katoen met dezelfde hoeveelheid land. Bovendien put hennep de grond niet uit. De planten laten hun bladeren achter waardoor de grond vruchtbaar blijft en het vochtgehalte op peil blijft.

Daarnaast heeft hennep van nature antibacteriële eigenschappen, en een UV-werende werking. Kleding van hennep neemt snel water op en geeft het ook weer snel af aan de lucht, wat op warme dagen zorgt voor een hoog comfort.

Het meest bijzondere is toch wel dat de wortels van de hennepplant in staat zijn de aarde schoon te maken. De snelgroeiende wortels absorberen vervuiling zoals chemicaliën en (radioactieve) toxische stoffen uit de aarde, en ze vervolgens opslaan of omzetten. In Chernobyl wordt hennep verbouwd om nucleaire vervuiling in de grond op te ruimen.

New Angels Eco Fashion | Duurzame kleding van New Angels hennep kleding en hennep off shoulder shirts. hennep en new angels. hennep mode.  Hennep stof, hennep materiaal, hennep planten, hennep toepassingen, vezelhennep roken, hennep, wiet, vezelhennep bio

Europese en Chinese hennep

In Europa wordt veel hennep verbouwd, maar toch wordt die maar zelden verwerkt tot kleding. Met de komst van de kunststofindustrie kreeg de hennepteelt al een eerste klap te verwerken, de doodsteek was het verbod op de teelt in het kader van anti-drugswetgeving. In Europa is hierdoor de knowhow weg voor de verwerking tot textiel, daarentegen is de kennis in China groot. Daar zijn de meeste hennepboeren, de hennep kan er worden gesponnen, geweven of gebreid.

 

Hennep is een sterke en snel groeiende plant, die in enkele maanden tijd wel vier meter hoog kan worden. Het oogsten gebeurt met speciale maaimachines en na de oogst wordt de hennep op traditionele wijze geroot. Bij dat roten worden de plantdelen opgelost (in water) die de bastvezel verbinden met het houtachtige binnenste. Na voltooiing van het roten worden de hennepstelen gedroogd, waarna de bast gebroken kan worden en verwijderd. Het breken en verwijderen gebeurt vaak nog handmatig. Van de gedroogde hennep worden bundels gemaakt, die naar de spinnerij worden gebracht. Nadat de vezels tot garen zijn gesponnen, zijn ze klaar om verwerkt te worden in een weefsel of als gebreide stof.

Hemp shirt, hemp products, hemp plant, hemp seeds, hemp bodembedekking, hemp clothing, hemp oil, hemp crème, hemp fashion, hemp clothes, hemp shirts, hemp dress, new angels hemp shirts, hemp clothing Europe, hemp fabric Europe, hemp ondergoed, nomads hemp

Biologische hennep

Hennepgaren- en doek wordt voor zover wij weten niet volgens GOTS-eisen geproduceerd. De boeren verbouwen hun gewassen veelal op kleine akkers. Om dat te laten certificeren is enorm duur. De kostprijs van hennep ligt nu al ongeveer vijf keer hoger dan die van bijvoorbeeld katoen, en zo'n certificering zou de prijs alleen maar verder opdrijven. Bovendien is het niet nodig. Hennep wordt overal ter wereld verbouwd op een manier die volledig bio is: zonder gebruik van onkruidverdelgers of insecticiden. Een certificering zou zijn doel volledig voorbij schieten.

Nog een groot voordeel: bij de productie van hennep en kleding gemaakt van hennep wordt er meer CO2 opgenomen door de planten dan dat er wordt uitgestoten. Maar ook na de teelt blijft hennep goed voor het milieu. Omdat het een natuurlijke vezel is komen er geen micro-plastic deeltjes los die in de oceanen verdwijnen.

 

Hennepplant hennepstof duurzame stof, New Angels Eco Fashion duurzame kleding, Nederlands duurzaam kledingmerk, chinese hennep, biologische hennepstof van new angels eco fashio.  Hennep stof, hennep materiaal, hennep planten, hennep toepassingen, hennep

Hennep is een buitengewoon mooi materiaal. Iedereen die ooit een kledingstuk van hennep heeft gedragen, kan dit bevestigen.

 

De slijtage-eigenschappen zorgen voor een zekere lichtheid. Helaas is de fabricage en verwerking allesbehalve eenvoudig in vergelijking met andere materialen, waardoor het een kostbare stof is. Daarom wordt hennep vaak gecombineerd met bijvoorbeeld biologisch katoen. Zo gaat de prijs omlaag.

 

New Angels werkt met 100% hennep uit China, de pure en wat duurdere luxe variant hennepstof. Lees ook onze blog over hennepkleding.

Waarom wij fan zijn van hennep

Hemp fabric, hemp material, hemp cotton fabric, hemp clothing, hemp stof, hemp cloth, hemp clothes, hemp clothing Europe, hemp shirt

De grote voordelen van stof gemaakt van hennep:            

 

  • Het waterverbruik van verbouwen en verwerken is laag.
  • Geen pesticiden en chemicaliën nodig bij het verbouwen, hennep voorkomt de groei van onkruid op een natuurlijke manier.
  • De plant groeit snel, waardoor er meerder keren per jaar geoogst kan worden.
  • Hennep vezel is sterk en slijt minder snel.
  • Hennep kleding voelt zacht, valt soepel en draagt luchtig. 
  • Hennep is antibacteriële dus neemt minder snel geurtjes op en is van nature motten-bestendig
  • Hennepstof kan op 30 graden gewassen worden en zal steeds zachter worden als je het vaker wast, het hoeft niet in de droger want het droogt snel.

Shirts gemaakt van 100% pure biologische hennep: